Op het moment dat jouw kind te maken heeft met een stoornis als autisme, ADHD, ODD, CD en borderline, hebben zij ook problemen met emotieregulatie. Dit kan tot uiting komen in de vorm van boosheid en woedeaanvallen of niet sociaal gedrag, maar ook in de vorm van verdriet, angst en depressie. Kinderen kunnen hier ontzettend veel last van hebben. Emotieregulatie omvat de manier waarop we in het dagelijks leven met onze emoties omgaan.
Problemen met emotieregulatie
Om je emoties goed te kunnen reguleren is het in de eerste plaats van groot belang dat je je bewust bent van je emoties en deze kunt herkennen. Verder moet je ook weten hoe je met die emoties om kunt gaan. Voor kinderen met autisme is dit lastig. Zij hebben moeite met het herkennen en benoemen van emoties bij anderen. Ook kunnen zij moeite hebben met aangeven hoe zij zich voelen. Dit betekent niet dat ze geen emoties voelen, maar wel dat zij het moeilijk vinden om deze emoties te herkennen of te benoemen. Door veelvuldig oefenen op het niveau van het kind, kan de emotieregulatie wel gestimuleerd en geautomatiseerd worden.
Blijf rustig
Als je jouw kind hierin begeleid, kan het zeker voorkomen dat deze boos wordt. Ga hier dan niet in mee, maar blijf heel rustig Als jij erin mee gaat, versterk je alleen de boosheid van hem of haar. Benoem echter wat je ziet en creëer een mogelijkheid om af te koelen. Wil jouw zoon of dochter niet even naar een ander ruimte toe? Doe dit dan zelf wel, verlaat de kamer even. Op het moment dat hij of zij afgekoeld is, kunnen jullie de situatie bespreken en wellicht voorkomen voor de toekomst. Blijf oefenen met het herkennen en beschrijven van verschillende emoties. Hier help je jouw kind het meeste mee. Als woorden nog te lastig zijn, kan het helpen visuele ondersteuning te gebruiken: smiley’s of picto’s.