Clicky

Wat is overprikkeling?

Jouw kind krijgt de hele dag prikkels door. Ze ontvangen deze prikkels via de zintuigen. Op die manier kunnen ze de prikkels zien, horen, ruiken, voelen of proeven. Op het moment dat deze prikkels niet goed door de hersenen verwerkt kunnen worden, is er sprake van overprikkeling. Normaal gesproken zorgen de hersenen er op verschillende manieren voor dat alle stukjes informatie goed verwerkt worden. Op het moment dat dat niet gebeurt binnen de hersenen, stapelen die stukjes informatie op en worden dan helemaal niet goed verwerkt. Dit geeft een druk en vermoeid gevoel, maar langdurig overprikkeld zijn kan ook leiden tot zeer ernstige gevolgen.

Klachten van overprikkeling

Op het moment dat jouw kind overprikkeld is, gaat dat vaak gepaard met verschillende klachten. Denk hierbij onder andere aan hoofdpijn, vermoeidheid, slechter kunnen concentreren, problemen met in slaap komen en doorslapen, onrust, boosheid, stress en een wirwar van emoties. Soms is de overprikkeling zo heftig, dat dit kan leiden tot koorts, overgeven, tijdelijke uitvalsverschijnselen en zelfs epileptische aanvallen. De moeilijkheid van overprikkeling is dat je dit niet aan de buitenkant van jouw kind kan zien. Dit maakt het ook nog eens moeilijk uit te leggen aan iedereen die zelf deze overprikkeling niet ervaart.

Impact

Overprikkeling kan gelden voor alle zintuigen. Voor de één komt licht of geluid heel hard binnen, terwijl iemand anders de aanrakingen van de huid niet kan verdragen. Op het moment dat jouw kind overprikkeld is, is er geen filter meer om hoofd- en bijzaken uit elkaar te houden. De gevolgen hiervan op het dagelijks leven kunnen groot zijn. Overprikkeling kan vaak leiden tot veel onbegrip in de omgeving. Bij overprikkeling kunnen dagelijkse bezigheden ineens niet meer lukken. Op het moment dat je overprikkeling vermoedt bij jouw kind, maar het dan bespreekbaar en zoek hulp hierbij.

Meer structuur in de dag kan helpen tegen overprikkeling. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld picto’s en een Time Timer.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Hoe gebruik ik picto’s?

Door het gebruik van picto’s, creëer je een duidelijke loop van de dag voor jouw kind, waardoor deze zich een stuk...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 460 reviews.
Loading...
×