Clicky

Structuur en voorspelbaarheid creëren met behulp van picto’s

In deze eerdere blog kwam de naderende zomervakantie, en hoe daarmee om te gaan, al ter sprake. Hoe creëer je structuur en voorspelbaarheid voor je kind en dus ook een beetje voor jezelf? In deze blog word je meegenomen in de wereld van voorspelbaarheid met behulp van plaatjes, oftewel picto’s.

Een ander ritme

In de zomervakantie kan het voorkomen dat niet alle dagen volgens dezelfde vaste structuur verlopen. Dit kan voor een kind met autisme onrustig en verwarrend zijn. Het visueel maken van de dagplanning zorgt voor voorspelbaarheid en daarmee dus rust voor jouw kind. Een dagplanning met picto’s maakt duidelijk wat er vandaag gebeurt en wanneer. Dit voorkomt herhaaldelijke vragen als: ‘Wat gaan we vanmiddag doen?’ ‘Wanneer gaan we een ijsje halen?’ of ‘Hoe laat gaan we naar het stand?’.

Het ophangen van een eenvoudige picto als speeltiun, zwembad of het strand kan daarbij heel handig én overzichtelijk zijn! Een picto kan in één oogopslag iets duidelijk maken en laat dát precies zijn waar jouw kind in de aankomende zomervakantie behoefte aan heeft.

Hoe kun je picto’s inzetten tijdens de zomervakantie?

Je kunt picto’s op meerdere manieren inzetten. Zo kun je gebruik maken van een dagplanning met passende picto’s bij iedere activiteit. In de ‘pictowereld’ is werkelijk voor iedere activiteit wel een passende picto te vinden! Vergeet daarbij niet gebruik te maken van een Time Timer om zo ook inzichtelijk te maken hoeveel tijd er voor een activiteit beschikbaar is. Wil je een breder overzicht creëren? Kies er dan voor om een weekplanning te maken. Dit is een helder en globaal overzicht van de activiteiten van de week. Geef de weekplanning aan op een planbord, zodat je kind weet wat hem of haar te wachten staat en geniet vervolgens in alle rust van jullie planning.

Ben je genoodzaakt om af te wijken van de planning die jullie in eerste instantie hadden gemaakt? Dat kan! Je bent tenslotte ook maar een mens. Vertel je kind wel waarom je afwijkt. Misschien is er toch te weinig tijd over of misschien laten de weersomstandigheden het niet toe om naar het strand te gaan. Leg uit waarom je de picto weghaalt en vertel welke activiteit en dus picto daarvoor in de plaats komt, want ook dan bied je structuur en zorg je voor voorspelbaarheid.

Wil jij een gestructureerde, maar ontspannen zomervakantie? Gebruik dan picto’s!

Je kunt ervoor kiezen elke dag een nieuwe planning op de computer te maken en deze dan per dag uit te printen. Kies je liever voor kant en klare magneetpicto’s, die je alleen naar de juiste plek op het planbord hoeft te verschuiven? Kijk dan eens hier voor een compleet pakket met picto’s en planbord. Liever picto’s zonder planbord? Kijk dan even hier.

Fijne ontspannen, gezellige, gestructureerde en zonnige zomervakantie!

Wellicht vind je dit ook interessant:

Beginnen met picto’s

Beginnen met picto’s

“Ik wil beginnen met picto’s, maar ik kom er niet helemaal uit..”Deze opmerking krijg ik heel vaak. En ik kan het me...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 448 reviews.
Loading...
×