Clicky

Wat zijn pictogrammen en hoe worden ze gebruikt?

Pictogrammen worden vaak genoemd wanneer gesproken wordt over kinderen met autisme. Maar wat zijn pictogrammen nou precies en op welke manier kan je ze gebruiken? In dit artikel lees je er meer over.

Wat zijn pictogrammen?

Pictogrammen zijn afbeeldingen die worden gebruikt om taal of tekst te vervangen. Ze maken iets visueel duidelijk voor iedereen, ongeacht de taal die je spreekt of je leeftijd. Een pictogram is veel concreter dan gesproken taal en kan daarom handig zijn bij het structureren van de dag voor kinderen of mensen met een beperking.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van pictogrammen?

Nu je weet wat pictogrammen zijn, vraag je je vast af wat het voordeel is van het gebruik ervan.
Vooral voor kinderen met autisme helpt het om duidelijkheid te scheppen en de dag beter te structureren. Pictogrammen kunnen in één oogopslag iets duidelijk maken, wat met woorden vaak niet mogelijk is. Met het gebruik van pictogrammen op een planbord laat je bijvoorbeeld alle stappen zien tussen opstaan en naar school gaan laten zien. Op die manier wordt voor jouw kind duidelijk wat hij/zij moet doen en kan hij of zij deze stappen zelfstandig uitvoeren. Naast een stappenplan, zijn pictogrammen ook heel handig om te gebruiken in een dagplanning of weekplanning. Je laat je kind daarmee zien wat er vandaag of deze week allemaal op het programma staat. Dit zorgt voor meer structuur en voorspelbaarheid, waardoor jouw kind weet waar hij/zij aan toe is en daardoor meer rust ervaart.

Hoe kan je pictogrammen gebruiken?

Door het gebruik van pictogrammen kan je routines die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn, voor jouw kind met autisme in beeld brengen zodat deze ook begrijpt wat er moet gebeuren en in welke volgorde. Door het gebruik van magnetische pictogrammen op een planbord, kan je de planning telkens aanpassen zonder dat de pictogrammen slijten door het vele gebruik.

Waar moet je op letten bij het gebruik van pictogrammen?

Zorg ervoor dat je planbord overzichtelijk en rustig is. Gebruik zo weinig mogelijk pictogrammen. Dat betekent; globaal als het kan, gedetailleerd als het moet.
Kies pictogrammen waarbij de betekenis direct duidelijk. Een pictogram van een boek, kan je bijvoorbeeld gebruiken voor ‘zelf lezen’, voor ‘voorlezen’ en voor ‘naar de bibliotheek’. Kies 1 betekenis en gebruik de pictogram altijd op die manier, zodat je kind de betekenis snel leert kennen.

Conclusie

Je hebt in dit artikel antwoord gekregen op de vraag ‘wat zijn pictogrammen’: pictogrammen zijn een handig hulpmiddel bij het structureren van de dag voor kinderen met en zonder autisme. Ze helpen bij het creëren van duidelijkheid en structuur en zorgen voor meer rust en voorspelbaarheid.

Meer weten over hoe je pictogrammen kunt gebruiken voor jouw kind? Lees hier hoe je kunt beginnen met pictogrammen

Wellicht vind je dit ook interessant:

Hoe gebruik ik picto’s?

Door het gebruik van picto’s, creëer je een duidelijke loop van de dag voor jouw kind, waardoor deze zich een stuk...

Beginnen met picto’s

Beginnen met picto’s

“Ik wil beginnen met picto’s, maar ik kom er niet helemaal uit..”Deze opmerking krijg ik heel vaak. En ik kan het me...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 463 reviews.
Loading...
×