Clicky

Beginnen met picto’s

“Ik wil beginnen met picto’s, maar ik kom er niet helemaal uit..”
Deze opmerking krijg ik heel vaak. En ik kan het me zó goed voorstellen, een paar jaar geleden had ik zelf deze zin kunnen uitspreken!

Je merkt dat het thuis niet helemaal lekker gaat. Jouw kind is misschien vaak boos of overprikkeld, er is telkens gedoe als hij/zij iets moet doen of de overgang van de ene activiteit naar de andere verloopt moeizaam. Je wilt graag meer structuur bieden en iemand zegt tegen je ‘je zou eens iets met picto’s moeten gaan doen’. ‘Goed idee’, denk je. Maar HOE doe je dat dan??

In deze informatieve blog help ik je op weg. Ik geef je 7 stappen die je moet doorlopen, waarna jij een basis hebt om te starten met picto’s. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan contact met me op, ik denk graag mee over jouw specifieke situatie!

Stap 1: Kies voor een weekplanning, dagplanning of stappenplan.

Er zijn 3 manieren waarop je picto’s kunt gebruiken. Hieronder leg ik de kenmerken van de verschillende planningen uit.

Weekplanning

Een weekplanning geeft een globaal overzicht over de grote activiteiten in de week. Het laat bijvoorbeeld zien op welke dagen je kind wel of niet naar school gaat, wanneer de BSO is, wanneer voetbaltraining en wanneer komen opa en oma op bezoek.

Kies voor een weekplanning als jouw kind vaak vraagt op welke dag iets gaat gebeuren, of als je merkt dat hij/zij onrustig wordt van onduidelijkheid over hoe de week eruit ziet. Houd rekening met de (ontwikkelings)leeftijd van jouw kind; een jong kind kan een hele week nog niet overzien.

Je hebt in een weekplanning niet genoeg plek om kleine activiteiten te laten zien. Houd de planning overzichtelijk en maak het dus niet te vol; 14x de picto tanden poetsen op 1 bord is écht geen goed idee. Zou je dat wel willen? Kies dan voor een weekplanning en een dagplanning, ieder op een apart planbord.

Dagplanning

Een dagplanning maakt duidelijk wat er vandaag gaat gebeuren en wanneer. Het laat bijvoorbeeld zien wanneer je kind zich gaat aankleden, wanneer hij op een schermpje mag en wat er vóór en ná de lunch gebeurt.

Kies voor een dagplanning als jouw kind vaak vragen stelt als ‘wanneer mag ik gamen?’ en ‘wat gaan we doen vanmiddag?’. Ook als de overgang van de ene naar de andere activiteit lastig is, is een dagplanning een goede keuze.

Houd ook hierbij rekening met de (ontwikkelings)leeftijd van je kind; een peuter kan een hele dag vaak nog niet overzien. Kies in dat geval voor een halve dag, bijvoorbeeld van opstaan tot het middagslaapje en later van het middagslaapje tot naar bed gaan.


Stappenplan

Een stappenplan is heel gedetailleerd en gebruik je voor het aanleren van een nieuwe routine. Een activiteit als aankleden is bijvoorbeeld voor veel kinderen lastig; er zijn heel veel deeltaken en je kind kan daardoor het overzicht verliezen. Het stappenplan laat stap voor stap zien wat je kind moet doen en in welke volgorde.

Kies voor een stappenplan als je merkt dat jouw kind voortdurend aansturing nodig heeft bij een bepaalde routine en als je zijn/haar zelfstandigheid daarin wat zou willen vergroten. Ook als je kind sommige stappen in de verkeerde volgorde uitvoert of overslaat, is een stappenplan een goed idee.

De keuze
Een weekplanning, dagplanning en stappenplan geven stuk voor stuk andere informatie aan je kind. Niet alleen de leeftijd van je kind, maar vooral ook de hulpvraag is het uitgangspunt in deze eerste keuze. Waar heeft jouw kind hulp bij nodig? Of wat zorgt voor de meeste problemen?

Je kunt kiezen voor 1 van de 3 planningen. Of 2. Of alle drie; kies wat het beste bij jullie past. Gebruik wel voor elke planning een apart planbord, zodat je kind goed weet welke informatie hij/zij op welk planbord kan vinden.

Stap 2: Kies waar je je planbord gaat ophangen.

Een dagplanning en een weekplanning hang je op een centrale plek in huis, want daar gaat je kind telkens opnieuw naar kijken. Een stappenplan gebruik je op de plek waar de routine wordt uitgevoerd; voor aankleden is dat bijvoorbeeld vaak in de slaapkamer en voor het ochtendritueel gebruik je een draagbaar planbordje dat meegenomen kan worden van slaapkamer naar badkamer naar eettafel.

Maak ook hierin de keuze die het beste bij jullie past. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je het planbord wel of niet in zicht wilt hangen in de woonkamer? De keuken of gang worden ook vaak gebruikt.

Stap 3: Kies de globale indeling

Nu je weet welke planning je gaat gebruiken, bedenk je wat voor picto’s daar op passen voor jullie. Ga eerst uit van een aantal ‘ankerpunten’; herkenbare activiteiten of momenten voor je kind.

Voorbeelden van zulke ‘ankerpunten’:
Weekplanning: dagen van de week, school/geen school, activiteit na school.
Dagplanning: de maaltijden, activiteiten buitenshuis, activiteit samen, schermtijd.

Als mijn zoon mij vraagt wanneer iets zal gebeuren, gebruik ik de lunch altijd als referentie. ‘1 uur na de lunch’ kan bijvoorbeeld een antwoord zijn bij ons. Voor ons is de lunch dus een belangrijk ankerpunt.

Bedenk bij het stappenplan en de dagplanning goed welke activiteiten jouw kind zelfstandig kan uitvoeren en bij welke dingen jij nodig bent. Houd hierbij rekening met de noden van je kind, maar ook met jouw eigen behoeftes. Momentjes waarop je kind zelfstandig iets doet zijn daarbij heel belangrijk, verdeel deze over de dag.

Stap 4: Kies de details.

Bij deze stap is het advies:

globaal als het kan, gedetailleerd als het moet.

Sommige dingen zijn altijd lastig. Dát zijn de dingen die je meer gedetailleerd moet uitwerken met picto’s. Is er altijd strijd omdat je kind geen jas aan wil? Of vergeet hij/zij telkens zijn spullen op te ruimen? Steeds weer protest als hij/zij moet douchen? Herinner je kind eraan met een gedetailleerde picto.

Voorbeeld:
Als jouw kind weet wat er allemaal bij ontbijten hoort, dan is de picto ‘ontbijten’ voor jouw kind voldoende. Vergeet jouw kind telkens te drinken bij het ontbijt? Dan hang je naast de picto ‘ontbijten’ ook de picto ‘drinken’. Is ook dat niet voldoende voor jouw kind? Dan hang je nog gedetailleerdere picto’s op. Bijvoorbeeld: boterhammen, drinken, opruimen. Het kan zelfs nóg gedetailleerder. Denk aan boter smeren, deksel op het kuipje, kiezen welk broodbeleg, broodbeleg op boterham, mes neerleggen, boterham oppakken, enz.

Je snapt nu ook meteen waarom als uitgangspunt geldt: globaal als het kan, gedetailleerd als het moet. Want je kunt wel 100 picto’s bedenken die alleen al bij het ontbijten van toepassing zijn, maar daar wordt het niet per sé duidelijker van ????

Welke details wél nodig zijn, verschilt enorm per kind. Daarom zitten niet alle gedetailleerde picto’s in het assortiment van EasyAuti; dat is simperlweg onmogelijk. Wél kunnen alle gedetailleerde picto’s die jij nodig hebt, voor jou gemaakt worden Kijk hiervoor bij customized picto’s.

Tip: weet je niet waar te beginnen en heb je de neiging té gedetailleerd te worden? Kies dan 2 momenten die de meeste problemen geven. Deze hebben prioriteit. Als die momenten op den duur beter gaan, kan je iets anders kiezen.

Stap 5: Kies welke picto’s je nodig hebt

Er zijn 2 verschillende manieren om dit te doen:

  1. Houd gedurende een paar dagen een lijstje bij. Telkens als je denkt ‘oh, hiervan zou een picto handig zijn’, schrijf je dit op je lijstje.
    Zodra je merkt dat je lijstje nauwelijks meer wordt aangevuld, is het ongeveer compleet en kan je gaan bestellen.
    Let op: picto’s zijn per stuk veel goedkoper als je ze in een set koopt in plaats van los ????
  2. Bekijk op de website de samengestelde sets en kies, deels op gevoel, welke set het beste past bij jullie.
    Voor de weekplanning kijk je bij de startpakketten + uitbreiding voor weekplanning.
    Voor de dagplanning kijk je bij de startpakketten.
    Voor het stappenplan kijk je bij de pictosets.

Stap 6: Begin gewoon

Bestel je picto’s + planbord en begin gewoon. Je kunt jouw keuzes eindeloos overdenken, maar daar wordt het niet beter van. Door gewoon te starten, merk je vanzelf wat wel en niet voor jullie werkt.

Over 2 maanden zou je willen dat je nu begonnen was.

Dus: raap jezelf bij elkaar, zet je twijfel en onzekerheid overboord en ga ervoor  

Stap 7: Wat als ik picto’s mis?

Veel mensen merken heel snel dat ze 1 of meerdere picto’s missen. Dat is logisch; je kunt nou eenmaal niet alles uitdenken. Bovendien blijft jouw kind zich ontwikkelen en zijn er na een tijdje weer andere picto’s nodig.

Op korte termijn kan je dit oplossen door zelf de picto te tekenen met een whiteboardstift. Houd een lijstje bij van de picto’s die je mist, zodat je af en toe een nieuwe bestelling kunt plaatsen om je verzameling weer wat aan te vullen.

Let’s go!

Zo, dat was een lap tekst. Dat je tot hier bent gekomen laat zien hoe toegewijd je bent en dat je écht graag wilt beginnen met picto’s. Heeft deze blog je op weg geholpen?

Wellicht vind je dit ook interessant:

Hoe gebruik ik picto’s?

Door het gebruik van picto’s, creëer je een duidelijke loop van de dag voor jouw kind, waardoor deze zich een stuk...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 502 reviews.
Loading...
×