Als je voor jouw kind het advies hebt gekregen voor SBO en SO, is het niet altijd duidelijk wat het verschil tussen de twee onderwijsvormen is. We zullen je hieronder eerst uitleggen wat SBO en SO precies inhoudt, daardoor worden de verschillen ook direct meer zichtbaar.
Speciaal Basis Onderwijs (SBO)
Bij het onderwijs op een SBO school, zijn de groepen aanzienlijk kleiner dan op een reguliere school. Het maximum aantal leerlingen per groep is 17, terwijl dit in het reguliere onderwijs wel op kan lopen tot 30 kinderen. Door de kleinere groepen is er meer aandacht voor de specifieke onderwijsbehoefte van het kind. Ook zijn er op dit soort scholen meer deskundigen aanwezig. Denk hierbij aan een logopedist, een fysiotherapeut of een maatschappelijk werker. De lijn tussen de school en de deskundige is daardoor kort en is overleg makkelijk te organiseren. De kinderen op een SBO zijn doorverwezen in verband met leerproblemen, sociaal-emotionele problemen, gedragsproblemen of een combinatie daarvan.
Speciaal Onderwijs (SO)
Het SO is voor kinderen met een handicap, chronische ziekte of stoornis. De groepen zijn hier nog kleiner waardoor de kinderen meer aandacht en ondersteuning kunnen krijgen. Ook hier zijn vaak meer deskundigen aanwezig. Het speciaal onderwijs is onderverdeeld in vier clusters. Kinderen met autisme of ADHD vallen hier onder Cluster 4. Als je kind deelneemt aan het Speciaal Onderwijs, zal deze na zijn of haar 12e jaar door kunnen stromen naar het Voortgezet Speciaal Onderwijs welke doorgaat tot hun 20e verjaardag. Binnen deze scholen krijgen de kinderen een ontwikkelingsperspectief waarmee ze in de toekomst goed in de maatschappij terecht kunnen komen.
Het verschil tussen SBO en SO
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het SO onderwijs een stuk specifieker nog dan het SBO onderwijs. Het is afhankelijk van de mate van stoornis van jouw kind wat het beste is. Laat je altijd goed inlichten in het belang van jouw zoon of dochter!