Heb jij een leerling met autisme in jouw klas en ben je op zoek naar tips? Dat is heel begrijpelijk! Het kan een uitdaging zijn voor jou als leerkracht om leerlingen met autisme te begrijpen en effectief met hen om te gaan in de klas. Om tot leren te komen, heeft deze leerling jouw hulp nodig.
In dit artikel geef ik je er 7, zodat je goed op weg kunt.
Tips voor leerkrachten bij autisme in de klas
1. Begrijp autisme
Door je te verdiepen in autisme, zal je steeds beter begrijpen hoe leerlingen met deze aandoening zich voelen en wat hen kan helpen. Het is belangrijk om te weten dat elke leerling met autisme uniek is en andere symptomen kan vertonen.
2. Pas de omgeving aan
Door je lokaal aant te passen, kom je tegemoet aan de behoeften van jouw leerling€n met autisme. Verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid visuele prikkels door je lokaal niet te vol te hangen met versieringen. Maak van je lokaal een overzichtelijke en voorspelbare ruimte. Geef jouw leerlingen een rustige werkplek door bijvoorbeeld een concentratiescherm te gebruiken en hem/haar niet te dicht bij de deur of het raam te zetten wanneer daar veel geluid doorgeen komt. Denk bovendien na over een rustige plek waar je leerling kan ontspannen wanneer hij/zij overprikkeld is.
3. Gebruik concrete taal en zorg voor duidelijke instructies
Leerlingen met autisme kunnen moeite hebben met het begrijpen van abstracte taal of het volgen van onduidelijke instructies. Het is daarom belangrijk om duidelijke instructies te geven. Zijn de instructie of afbeeldingen in het lesmateriaal te abstract voor jouw leerling? Leg dan precies uit wat er bedoeld wordt.
Ook sociale situaties moeten soms ‘ondertiteld worden’; leg uit wat er gebeurt, wie wat bedoelt te zeggen en hoe jouw leerling hier op zou kunnen reageren.
4. Gebruik pictogrammen als visuele ondersteuning
Visuele ondersteuning is voor leerlingen met autisme vaak effectiever dan mondelinge instructies. Door de dagplanning visueel te maken met pictogrammen, zorg je voor structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid. Dit geeft rust en houvast en bovendien vergroot je daardoor de zelfstandigheid van álle leerlingen in jouw klas.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan eens naar ons aanbod van pictogrammen voor gebruik in de klas!
5. Beloon gewenst gedrag
Wanneer een leerling over zijn/haar toeren is en (tijdelijk) niet te handhaven is in de klas, is het nodig hem/haar tot rust te laten komen in een andere ruimte. Voorkom echter, dat dit als straf wordt ervaren. Een time out is een laatste redmiddel, geen oplossing.
Focus je meer op gewenst gedrag dan op ongewenst gedrag. Vertel jouw leerlingen telkens letterlijk en concreet welk gedrag je van hen wilt zien en geef hiervoor complimenten of een beloning.
6. Stimuleer interactie met anderen
Heeft jouw leerling moeite met sociale interacties? Stimuleer hem/haar om te communiceren en samen te werken met anderen door bijvoorbeeld te werken met taakverdeling, waarbij de leerling taken krijgt die passen bij zijn of haar vaardigheden en interesses. Structureer vrije momenten zoals buiten spelen door ook daar duidelijke taken en spelregels af te spreken.
7. Werk samen met ouders en andere professionals
Door samen te werken met ouders en professionals een logopedist, psychologen, gezinswerker en dergelijke, wordt jouw leerling optimaal ondersteunend. Door open te staan voor samenwerking en door informatie uit te wisselen, wordt een passend onderwijsaanbod voor de leerling gerealiseerd. Bovendien zorgt een generieke aanpak voor meer voorspelbaarheid.
Conclusie
Het begrijpen van autisme en het aanpassen van de klasomgeving en instructies helpt jou om effectiever om te gaan met leerlingen met autisme. Het gebruik van pictogrammen, het belonen van gewenst gedrag, het stimuleren van interactie en samenwerking met ouders en andere professionals dragen bij aan een inclusieve klasomgeving voor alle leerlingen.
Benieuwd naar de magnetische pictogrammen van EasyAuti? Bekijk hier onze verschillende sets voor scholen, speciaal voor klassikaal gebruik.
Wist je al dat je ook een gratis sample kunt aanvragen? Op die manier kan je het materiaal van onze stevige magneten goed beoordelen.