Clicky

 🚙  Vóór 12.00u besteld = vandaag verzonden      🆓 Gratis verzending vanaf €70,- (NL) of €90,- (BE)     ⏰ Gratis achteraf betalen

Een duidelijke dagplanning met pictogrammen in de klas

In het klaslokaal is het belangrijk dat kinderen weten wat er van hen verwacht wordt gedurende de dag. Een duidelijke dagplanning kan hierbij helpen en pictogrammen zijn een effectieve manier om deze planning visueel te maken voor kinderen. In dit artikel bespreken we hoe het gebruik van pictogrammen in de klas kan helpen bij het creëren van structuur, voorspelbaarheid en zelfstandigheid voor kinderen.

De voordelen van pictogrammen in de klas

Pictogrammen zijn afbeeldingen die een bepaalde betekenis hebben en worden gebruikt om informatie over te brengen. In het klaslokaal kunnen pictogrammen worden gebruikt om verschillende activiteiten die gedurende de dag plaatsvinden aan te duiden. Denk hierbij aan pictogrammen voor schrijven, rekenen, taal of gym.

pictogrammen in het klaslokaal
Pictogrammen in de klas

Het gebruik van pictogrammen in de klas biedt verschillende voordelen:

  1. Allereerst zijn pictogrammen visueel, waardoor kinderen die moeite hebben met lezen of het begrijpen van geschreven tekst toch kunnen begrijpen wat er van hen verwacht wordt.
  2. Ten tweede bieden pictogrammen structuur en voorspelbaarheid, waardoor kinderen beter weten wat ze kunnen verwachten en wat er van hen verwacht wordt. Dit kan helpen om de rust en zelfstandigheid in de klas te bevorderen.

Hoe gebruik je pictogrammen in de klas?

Er zijn verschillende manieren om pictogrammen in de klas te gebruiken. Een veelgebruikte manier is het maken van een dagplanning op het bord waarbij de verschillende activiteiten met behulp van pictogrammen worden aangegeven. Hierbij kan de dagplanning in de vorm van een tijdlijn worden gepresenteerd, zodat kinderen ook weten hoe laat bepaalde activiteiten plaatsvinden.

Daarnaast kunnen pictogrammen ook worden gebruikt op individuele planningen voor kinderen. Elk kind krijgt hierbij zijn eigen planning met pictogrammen, zodat hij of zij weet wat er gedurende de dag van hem of haar wordt verwacht. Dit helpt om de zelfstandigheid van dit kind te vergroten en hem meer verantwoordelijkheid te geven voor zijn eigen gedrag en leerproces.

Pictogram rekenen op je dagplanning

pictogrammen in de klas - pictogram rekenen
Pictogram rekenen

De picto rekenen is opgenomen in onze picto-sets voor scholen.
Daarnaast kunnen pictogrammen ook worden gebruikt om de verschillende aspecten van het rekenonderwijs in de klas te ondersteunen. Zo kan het pictogram voor tellen worden gebruikt om de basisbeginselen van het tellen te visualiseren. Daarnaast kunnen pictogrammen worden gebruikt om bijvoorbeeld de verschillende rekenvaardigheden, zoals optellen, aftrekken en vermenigvuldigen, te verduidelijken en te ondersteunen. Het gebruik van pictogrammen in de rekenles kan kinderen helpen om de abstracte concepten van het rekenen beter te begrijpen en kan bijdragen aan een verbeterde leerervaring. Door het gebruik van pictogrammen kunnen kinderen ook beter zelfstandig aan de slag gaan met de verschillende rekenopdrachten.
Heb je interesse in zulke specifieke pictogrammen voor het rekenonderwijs? Neem dan contact op om te informeren naar de mogelijkheden voor maatwerk voor jouw leerling of klas.

Gebruik van pictogrammen voor lezen in de klas

Pictogrammen kunnen natuurlijk ook worden ingezet om het leesonderwijs in de klas te ondersteunen. Zo kan het pictogram voor lezen worden gebruikt in combinatie met het pictogram ‘alleen werken’ of ‘samenwerken’ om aan te geven wanneer de kinderen individueel of in groepen gaan lezen. Door het gebruik van pictogrammen kunnen kinderen ook zelfstandiger aan de slag gaan met leesopdrachten, waardoor jij als leerkracht meer tijd overhoudt om kinderen te helpen die dat nodig hebben. In onze pictosets voor scholen zit deze pictogram voor lezen:

pictogrammen-in-de-klas-lezen
pictogrammen-in-de-klas-lezen

Pictogrammen voor schrijven in de klas

pictogram-schrijven
pictogram-schrijven

Door de pictogram schrijven op je planbord, laat je zien wanneer deze les aan bod komt. Je kunt ervoor kiezen de nummers van de oefeningen of bladzijden naast de pictogram te schrijven met whiteboardstift, zodat je deze informatie niet telkens opnieuw hoeft te herhalen.

Gebruik van pictogrammen voor taal in de klas

Pictogrammen kunnen ook worden ingezet om het taalonderwijs in de klas te ondersteunen. Zo kan het pictogram voor taal worden gebruikt om aan te geven wanneer de kinderen individueel of in groepen met taal bezig zijn. Daarnaast kunnen specifieke maatwerkpictogrammen worden gebruikt om verschillende taalvaardigheden aan te duiden, zoals luisteren, spreken, lezen en schrijven. Het gebruik van pictogrammen helpt kinderen om de verschillende taalactiviteiten beter te begrijpen en te onthouden. Dit draagt bij aan een verbeterde taalvaardigheid en taalmotivatie bij kinderen. Door het gebruik van pictogrammen kunnen kinderen ook zelfstandiger aan de slag gaan met taalopdrachten.

pictogram-taal
pictogram-taal

Pictogrammen voor de regels in de klas

Pictogrammen kunnen ook worden ingezet om de regels in de klas te ondersteunen. Zo kunnen pictogrammen bijvoorbeeld worden gebruikt om aan te geven wat er van de kinderen wordt verwacht, zoals op je stoel zitten, vinger opsteken en stil zijn tijdens uitleg. Door het gebruik van pictogrammen kunnen kinderen de regels beter onthouden en naleven, wat er voor zorgt dat jij als leerkracht de regels niet telkens opnieuw hoeft te herhalen. Dit draagt bij aan een positieve en veilige sfeer in de klas. Het gebruik van pictogrammen motiveert kinderen om zich aan de regels te houden en bij te dragen aan een prettige leeromgeving. In de picto-sets voor scholen, zitten de volgende pictogrammen (zie afbeeldingen hieronder). Heb je daarnaast behoefte aan 1 of meerdere pictogrammen over specifieke regels? Neem dan contact op voor meer informatie over maatwerk.

pictogrammen in de klas - stil zijn
Pictogram stil zijn
pictogram op je stoel zitten
Pictogram op je stoel zitten
pictogram vinger opsteken
Pictogram vinger opsteken

Wellicht vind je dit ook interessant:

Beginnen met picto’s

Beginnen met picto’s

“Ik wil beginnen met picto’s, maar ik kom er niet helemaal uit..”Deze opmerking krijg ik heel vaak. En ik kan het me...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 439 reviews.
Loading...
×