Clicky

Dagritmekaarten: dit is waarom leerkrachten er dol op zijn!

Dagritmekaarten zijn visuele schema’s die de dagindeling van een klas weergeven en een handig hulpmiddel voor leerkrachten in het basisonderwijs om structuur te bieden aan hun leerlingen. Ze zijn bedoeld om de dagelijkse activiteiten te plannen en te organiseren en helpen kinderen te begrijpen wat er van hen wordt verwacht en zich beter te concentreren op de les. Maar waarom zijn dagritmekaarten zo belangrijk? In dit artikel leg ik het je uit!

Waarom zijn dagritmekaarten zo belangrijk?

Structuur en voorspelbaarheid

Een van de belangrijkste redenen waarom dagritmekaarten belangrijk zijn, is omdat ze structuur en voorspelbaarheid bieden aan jouw leerlingen. Kinderen hebben behoefte aan een duidelijke structuur en een voorspelbaar dagritme om zich veilig te voelen en te weten wat er van hen wordt verwacht. Dagritmekaarten geven kinderen inzicht in wat er tijdens de schooldag gebeurt en wat er van hen wordt verwacht bij elke activiteit. Dit vermindert angst en stress en helpt kinderen zich beter te concentreren op hun taken.

Waarom dagritmekaarten - dagen van de week, datum, seizoen
Dagritmekaarten van de dagen van de week, datum, seizoenen en feestdagen

Differentiatie

Dagritmekaarten helpen bij differentiatie. Elke klas heeft verschillende leerlingen met verschillende behoeften en leerstijlen. Door gebruik te maken van dagritmekaarten kunnen leerkrachten activiteiten differentiëren door bijvoorbeeld het gebruik van kleuren, afbeeldingen of symbolen die passen bij de behoeften en interesses van de individuele leerlingen. Zo is precies duidelijk wie welke opdracht heeft. Dit vergroot de betrokkenheid en zelfstandigheid van de leerlingen.

Communicatie

Dagritmekaarten dragen bij aan duidelijke communicatie met jouw leerlingen. Door het dagritme visueel weer te geven, begrijpen leerlingen beter wat er van hen wordt verwacht. Het helpt bij het bespreken van de dagelijkse activiteiten en voorkomt misverstanden.

Zelfregulatie

Dagritmekaarten helpen kinderen bij hun zelfregulatie. Door middel van visuele ondersteuning leren kinderen beter om te gaan met hun eigen emoties, gedachten en gedrag. Ze leren beter plannen en organiseren, waardoor ze meer grip krijgen op hun eigen leven en hun eigen leerproces. Dagritmekaarten in combinatie met een Time Timer helpen kinderen ook bij het ontwikkelen van een beter tijdsbesef.

Waarom dagritmekaarten- dagplanning
Dagplanning op het planbord

Voordelen van magnetische pictogrammen voor leerkrachten

Wanneer je gebruik wilt maken van dagritmekaarten, is de keuze voor pictogrammen heel logisch. Maar het maken van pictogrammen kost veel tijd, telkens opnieuw. Het zoeken van de juiste pictogrammen kan erg tijdrovend zijn en daarnaast vind je vaak niet precies wat je zoekt. Dit is waar de magnetische pictogrammen van EasyAuti uitkomst bieden. Door het gebruik van magnetische pictogrammen hoef jij niet langer zelf pictogrammen te maken. Dit bespaart niet alleen tijd, het zorgt er bovendien voor dat alle pictogrammen precies even groot zijn. Bovendien is de reflectie van licht verleden tijd door de matte toplaag; allemaal factoren die zorgen voor een rustig en overzichtelijk planbord!

Magnetische pictogrammen gaan jarenlang mee, waardoor ze een goede investering zijn voor elke leerkracht in het basisonderwijs.

Dagritmekaarten in de thuissituatie

Dagritmekaarten zijn niet alleen nuttig in het onderwijs. Ze kunnen ook thuis worden gebruikt, bijvoorbeeld om een dagritme te creëren voor kinderen die moeite hebben met het plannen van hun dag of het onthouden van hun taken. Het kan ouders helpen om de dagelijkse activiteiten te organiseren en kinderen te stimuleren om zich aan het dagritme te houden. EasyAuti biedt zowel pictogrammen voor thuis als pictogrammen voor op school, waardoor de afbeeldingen herkenbaar zijn voor kinderen.

Conclusie

Dagritmekaarten zijn een belangrijk hulpmiddel voor leerkrachten in het basisonderwijs om structuur en voorspelbaarheid te bieden aan hun leerlingen. Ze bieden mogelijkheden voor differentiatie, communicatie en zelfregulatie. Maar niet alleen leerkrachten kunnen dagritmekaarten gebruiken, ook kinderen met ontwikkelingsstoornissen en ouders kunnen baat hebben bij het gebruik van dagritmekaarten thuis. Door het gebruik van dagritmekaarten voelen kinderen zich veilig en geborgen in hun dagelijks leven en wordt hun leerproces ondersteund en gestimuleerd.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Hoe gebruik ik picto’s?

Door het gebruik van picto’s, creëer je een duidelijke loop van de dag voor jouw kind, waardoor deze zich een stuk...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 463 reviews.
Loading...
×