Clicky

Laatste schoolweek: 30 activiteiten voor de middenbouw

De zomervakantie is in zicht en ook in de middenbouw komt de laatste schoolweek er aan. De afsluiting van het jaar is een spannende periode voor zowel leerlingen als leerkrachten. In dit artikel vind je 30 boeiende activiteiten, speciaal ontworpen voor de leerlingen van de middenbouw (groep 3, 4 en 5). Tot slot deel ik 5 nuttige tips om ervoor te zorgen dat deze bijzondere week soepel verloopt en een onvergetelijke ervaring wordt voor jou en je leerlingen.

30 activiteiten voor de laatste schoolweek in de middenbouw

  1. Tijdcapsule maken: Laat iedere leerling een item kiezen dat voor hem/haar symboliseert hoe dit jaar was. Deze items kunnen worden verzameld en bewaard als een tijdcapsule.
  2. Thema-dag: Organiseer een dag rond een specifiek thema dat de leerlingen fascineert. Of het nu een ‘ruimte-dag’ is of een ‘dierendag’, de leerlingen zullen het geweldig vinden!
  3. Klasboek creëren: Elk kind kan een pagina ontwerpen over zijn/haar favoriete herinnering van het jaar. Bundel deze pagina’s tot een klasboek.
  4. Groepsproject: Of het nu een muurschildering, een mozaïek of een quilt is, een groepsproject kan een geweldige manier zijn om samen te werken en iets moois te creëren.
  5. Talentenshow: Geef je leerlingen de kans om hun talenten te laten zien, of dat nu zingen, dansen, goochelen of vertellen is.
  6. Herinneringsdoos maken: Laat elke leerling een eigen doos versieren en vullen met items die hun jaar symboliseren. Deze doos mag mee naar huis.
  7. Picknick in de openlucht: Organiseer een picknick op het schoolplein of in een nabijgelegen park.
  8. Speurtocht op het schoolterrein: Maak een speurtocht met aanwijzingen die naar verschillende plekken in de school leiden.
  9. Filmmiddag: Bekijk een film met popcorn en snacks.
  10. Kunsttentoonstelling: Stel het kunstwerk van de leerlingen tentoon en nodig ouders en andere klassen uit om te komen kijken.
  11. Boekruil: Laat leerlingen boeken van thuis meenemen om te ruilen met hun klasgenoten.
  12. Gezelschapsspelletjesdag: Moedig leerlingen aan om hun favoriete bordspel van thuis mee te nemen om te spelen.
  13. Dansfeest: Speel muziek en laat de leerlingen dansen en plezier hebben. Kies 1 DJ of laat ieder kind vooraf een liedje doorgeven.
  14. Schrijf een brief aan toekomstige zelf: Laat de leerlingen een brief schrijven aan hun toekomstige zelf, over hun doelen en dromen.
  15. Maak een klassenkrant: Laat leerlingen artikelen, interviews en tekeningen maken voor een klassenkrant.
  16. Plant iets in de schooltuin: Als de school een tuin heeft, laat de leerlingen dan iets planten dat volgend jaar zal groeien. Zet er een bordje bij met de naam van de klas en het schooljaar.
  17. Bezoek aan een lokaal museum: Plan een educatieve uitstap naar een lokaal museum.
  18. Koken of bakken: Maak een eenvoudig recept samen met de klas.
  19. Wetenschapsexperimenten: Doe een paar eenvoudige en veilige wetenschapsexperimenten.
  20. Yoga of mindfulness oefeningen: Bevorder ontspanning en focus met wat rustige activiteiten.
  21. Puzzeldag: Laat de leerlingen verschillende soorten puzzels meenemen en maken.
  22. Verkleedfeest: Moedig de leerlingen aan om zich te verkleden in hun favoriete kostuum.
  23. Fotoshoot: Maak foto’s van de leerlingen voor een mooie herinnering.
  24. Vliegerdag: Maak vliegers en probeer ze buiten te laten vliegen.
  25. Schrijf een klassenlied: Schrijf als klas een lied over het afgelopen schooljaar. Laat deze horen aan de ouders!
  26. Sport- en speldag: Organiseer een dag vol sport en spel.
  27. Maak een muurschildering: Schilder samen met de leerlingen een muur op het schoolterrein.
  28. Cadeautjes maken voor het volgende jaar: Maak welkomstcadeautjes voor de leerlingen die volgend jaar in hun klas zullen zitten.
  29. Bouw een kasteel van gerecyclede materialen: Laat de leerlingen een kasteel bouwen uit kartonnen dozen en andere gerecyclede materialen.
  30. Afscheidsfeest: Organiseer een feest om het schooljaar af te sluiten, met muziek, snacks en spelletjes.

5 tips voor een geslaagde laatste schoolweek in de middenbouw

1. Plan vooruit

Het einde van het schooljaar kan hectisch zijn, met veel te doen en weinig tijd. Daarom is het cruciaal om vooruit te plannen. Door een duidelijk overzicht te hebben van de activiteiten, de benodigde materialen en eventuele speciale behoeften, kan je het maximale uit deze laatste schoolweek halen. Dit vermindert niet alleen stress, maar stelt je ook in staat om effectief te reageren op eventuele onvoorziene gebeurtenissen. Wanneer jij meer rust hebt, straal je dit ook uit naar je leerlingen. Zorg ervoor dat je een back-up plan hebt voor buitenactiviteiten in geval van slecht weer.

2 Betrek je leerlingen

Leerlingen voelen zich meer betrokken en enthousiast wanneer ze actief deel uitmaken van de voorbereidingen. Houd bijvoorbeeld eens een brainstormsessie waarbij leerlingen hun ideeën voor activiteiten kunnen delen. Dit kan ze ook helpen om beter te begrijpen wat het organiseren van evenementen inhoudt en ze kunnen iets leren over projectmanagement en teamwerk.

3. Blijf positief

Het einde van het schooljaar is voor veel leerlingen een emotionele tijd. Sommigen kunnen zich verdrietig voelen omdat de lange zomervakantie voelt als afscheid nemen, sommigen zullen bezorgd zijn over het volgende schooljaar. Het is belangrijk om een positieve houding te behouden en een ondersteunende omgeving te creëren. Moedig het delen van ervaringen aan en zorg ervoor dat elke leerling weet dat het oké is om zijn gevoelens te uiten.

4. Behoud de structuur

Hoewel de laatste schoolweek van de middenbouw gevuld is met speciale activiteiten en evenementen, is het essentieel om zoveel mogelijk de normale routine te behouden. Deze vertrouwdheid biedt een gevoel van stabiliteit en voorspelbaarheid in een tijd die anders een beetje chaotisch kan aanvoelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er nog steeds vaste momenten zijn voor pauzes, maaltijden en rustige tijd. Overweeg ook om niet de héle laatste schoolweek te vullen met speciale activiteiten; eerst nog een paar ‘normale dagen’ kan best een goed idee zijn.

5. Gebruik dagritmekaarten

Leerlingen in de middenbouw hebben baat bij het gebruik van visuele hulpmiddelen om hun dag en week te structureren, juist in deze speciale week die anders is dan anders. Maak bijvoorbeeld gebruik van pictogrammen om het dagprogramma te visualiseren. Dit helpt om zenuwen te verminderen en de leerlingen te laten zien wat ze kunnen verwachten tijdens deze drukke week. De magnetische pictogrammen van EasyAuti zijn hiervoor heel geschikt. Ze zijn stevig, groot genoeg zodat ook de leerlingen achterin de klas ze goed kan zien en bovendien hebben ze een matte toplaag waardoor het licht niet reflecteert. Voor de speciale activiteiten in deze laatste schoolweek is maatwerk mogelijk; ook jouw activiteit kan gemaakt worden op een pictogram!
Bekijk hier het aanbod magnetische pictogrammen voor scholen, of vraag eerst hier een gratis sample aan zodat je het materiaal kunt beoordelen je directeur kunt overtuigen 😉

Conclusie

In dit artikel vond je inspiratie voor activiteiten en nuttige tips zodat je goed bent voorbereid op een geslaagde laatste schoolweek in de middenbouw. Geniet van deze speciale tijd en maak er samen met je leerlingen een onvergetelijke ervaring van!

Wellicht vind je dit ook interessant:

Hoe gebruik ik picto’s?

Door het gebruik van picto’s, creëer je een duidelijke loop van de dag voor jouw kind, waardoor deze zich een stuk...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 482 reviews.
Loading...
×