Clicky

Laatste schoolweek: 30 activiteiten voor de bovenbouw

De laatste schoolweek in de bovenbouw is een bijzondere periode vol emoties, zowel voor leerlingen als voor jou als leerkracht. Het afscheid van de leerlingen uit groep 8 die naar de middelbare school gaan, maakt deze week extra speciaal. In dit artikel deel ik 30 activiteiten met je om deze week leuk en ontspannen in te vullen. Tot slot deel ik 5 handige tips om ervoor te zorgen dat deze laatste schoolweek in de bovenbouw onvergetelijk wordt voor zowel jouw leerlingen als voor jou!

30 activiteiten voor de laatste schoolweek in de bovenbouw

 1. Afscheidscadeau groep 8: Laat de leerlingen van groep 8 een speciaal aandenken maken om mee te nemen naar de middelbare school.
 2. Oud-leerlingendag: Nodig oud-leerlingen uit om te praten over hun ervaringen na de basisschool en om waardevolle tips te delen voor de overgang naar de middelbare school.
 3. Organiseer een debat: Kies een aantal interessante stellingen en organiseer een debat in de klas. Dit stimuleert het kritisch denken en de spreekvaardigheid.
 4. Schoolkrant samenstellen: Laat de leerlingen een schoolkrant maken, gericht op de hoogtepunten van het jaar.
 5. Kookworkshop: Organiseer een kookworkshop waarin de leerlingen hun favoriete recepten kunnen bereiden.
 6. Talentenshow: Zet een podium op en laat de leerlingen hun talenten tonen. Of het nu gaat om zingen, dansen, goochelen of iets anders, iedereen krijgt een kans om te schitteren.
 7. Sport- en speldag: Organiseer een sportdag met verschillende activiteiten en spelletjes.
 8. Schoonmaak challenge: Organiseer een challenge waarbij de leerlingen helpen met het schoonmaken en opruimen van de klaslokalen. Door het wedstrijdelement wordt schoonmaken leuk!
 9. Filmmarathon: Kies samen met je leerlingen een paar leuke films en organiseer een filmmarathon met popcorn en limonade.
 10. Fotosessie: Nodig een fotograaf uit om leuke en grappige foto’s van de leerlingen te maken.
 11. Kunstgalerij: Laat de leerlingen hun eigen kunstwerken maken en zet een tentoonstelling op in de klas.
 12. Quiz: Organiseer een (Kahoot)quiz met vragen over wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd.
 13. Boekenruil: Laat de leerlingen een boekenruil doen, waarbij ze boeken die ze niet meer nodig hebben kunnen ruilen met hun klasgenoten.
 14. Wandeling in de natuur: Ga met de leerlingen op een educatieve wandeling in de natuur.
 15. Workshop programmeren: Laat de leerlingen kennismaken met de basis van programmeren door een leuke workshop.
 16. Tijdscapsule: Laat iedere leerling voorwerpen en brieven in een eigen tijdscapsule stoppen die ze pas aan het einde van de middelbare school mogen openen.
 17. Schoolreisje: Plan een schoolreisje naar een interessante en educatieve bestemming, zoals een museum, dierentuin of historische locatie.
 18. Leerlingenvoorstelling: Laat de leerlingen een korte toneelvoorstelling of sketch opvoeren voor hun medeleerlingen, leraren en ouders.
 19. Creaochtend: Organiseer een ochtend vol creatieve activiteiten, zoals schilderen, knutselen of handvaardigheid.
 20. Speurtocht: Zet een speurtocht uit in de school of in de omgeving, waarbij de leerlingen verschillende opdrachten moeten uitvoeren en raadsels moeten oplossen.
 21. Leesmarathon: Moedig leerlingen aan om zoveel mogelijk boeken te lezen in een bepaalde tijd, met beloningen voor degenen die de meeste boeken lezen.
 22. Leeskring: Laat de leerlingen in kleine groepen boeken lezen en bespreken, en organiseer een afsluitende bijeenkomst waarin ze hun bevindingen delen.
 23. Gastsprekers: Nodig interessante gastsprekers uit die kunnen praten over onderwerpen die de leerlingen boeien, zoals muziek, sport, wetenschap of kunst.
 24. Feestelijke afsluiting: Sluit de laatste schooldag af met een feestelijk evenement, zoals een disco, barbecue of picknick.
 25. Dag vol spellen: Plan een dag vol met diverse spelletjes, zowel binnen als buiten, zoals estafetteraces, zaklopen, touwtrekken en teamspellen.
 26. Talentenjacht: Laat de leerlingen hun talenten laten zien in een talentenjacht met juryleden en prijzen.
 27. Workshop fotografie: Leer de leerlingen de basis van fotografie en laat ze hun eigen foto’s maken tijdens een workshop.
 28. Klasfoto en handtekeningenboek: Maak een groepsfoto van de klas en geef de leerlingen de mogelijkheid om handtekeningen en persoonlijke boodschappen in een speciaal boek achter te laten.
 29. Theaterbezoek: Organiseer een uitje naar het theater om een voorstelling te bekijken die geschikt is voor de leeftijd van de leerlingen.
 30. Dag van waardering: Laat de leerlingen hun waardering uiten voor hun leraren en andere medewerkers van de school door middel van bedankbriefjes, kleine cadeautjes of zelfgemaakte kaarten.

5 tips voor een geslaagde laatste schoolweek in de bovenbouw

1. Plan de afscheidsviering

Het afscheid van groep 8 is een belangrijk onderdeel van de laatste schoolweek in de bovenbouw. Begin op tijd met de voorbereidingen en betrek de leerlingen bij het proces. Vraag hen naar hun ideeën en wensen. Zorg ervoor dat elke leerling zich speciaal en gewaardeerd voelt.

2. Geef tijd voor reflectie

Geef de leerlingen de kans om terug te kijken op hun tijd op de basisschool en te reflecteren op hun groei. Dit kan in de vorm van een schrijfopdracht, een groepsgesprek, of zelfs een kunstproject.

3. Blijf positief

Het afscheid van de basisschool en van elkaar kan heftige emoties oproepen bij leerlingen. Sta open voor gesprekken hierover en zorg voor een veilige omgeving waarin de leerlingen hun gevoelens kunnen uiten.

4. Kijk vooruit

Naast het afscheid is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de leuke dingen die komen gaan, zoals de nieuwe uitdagingen en mogelijkheden van de middelbare school. Bespreek de kansen en uitdagingen die de toekomst biedt.

5. Behoud van routines

Hoewel de laatste schoolweek in de bovenbouw vol zit met speciale activiteiten, is het belangrijk om zoveel mogelijk de reguliere routines te behouden. Dit biedt een gevoel van stabiliteit en vertrouwdheid tijdens deze emotionele periode. Gebruik bijvoorbeeld pictogrammen om het dagritme visueel te maken, juist in deze speciale week hebben je leerlingen behoefte aan structuur en houvast. Het aanbod pictogrammen van EasyAuti voor scholen is hiervoor zeer geschikt. Wist je dat je ook de bijzondere feestweek-activiteiten op pictogram kunt laten drukken als maatwerk?

Conclusie

Ik hoop dat deze activiteiten en tips je zullen helpen om een onvergetelijke laatste schoolweek in de bovenbouw te organiseren. Het is een tijd van zowel afscheid als opwinding voor de toekomst, dus maak er het beste van samen met je leerlingen!

Heb jij interesse in de dagritmepictogrammen van EasyAuti voor jouw klas? Bekijk hier het aanbod of vraag eerst een gratis sample aan zodat je de kwaliteit kunt beoordelen en je directeur kunt overtuigen 😄

Wellicht vind je dit ook interessant:

Hoe gebruik ik picto’s?

Door het gebruik van picto’s, creëer je een duidelijke loop van de dag voor jouw kind, waardoor deze zich een stuk...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 460 reviews.
Loading...
×