Clicky

Boze buien? 3 Tips om er beter mee om te gaan!

Is jouw kind vaak boos? En dan bedoel ik niet gewoon een beetje mopperen, maar echt BOOS..? Misschien gaat hij schreeuwen, stampen, met spullen gooien. Schelden, zichzelf of anderen pijn doen.. Noem het een driftbui, een ontploffing of uitbarsting; het zuigt je leeg. Je ziet de heftige emoties, maar raakt zelf ook wanhopig; wát kan je nog doen, je hebt alles al geprobeerd..

Herkenbaar..? Hieronder deel ik 3 tips met je!

 

Tip 1 – herken de hulpvraag

De boze bui van je kind, is een teken dat zijn emmertje overloopt.

Gedurende de dag heeft hij van alles geïncasseerd; kleine verrassingen, teleurstellingen en allerlei prikkels. Het lijkt goed te gaan, maar zonder dat je het in de gaten hebt vult die emmer zich steeds verder. En dan, bij een ogenschijnlijk ‘kleine’ gebeurtenis, wordt het hem te veel. Een overstroming. Of nee, eigenlijk meer een dijkdoorbraak. Want niet alleen dat laatste druppeltje spanning komt eruit, nee, alle opgebouwde spanning van de hele dag stroomt weg. En die dijk is niet zomaar te dichten, dat lukt pas als de druk eraf is..

De boze bui van je kind is een eigenlijk een schreeuw om hulp. Je kind geeft hiermee aan; ‘help mij, het lukt me niet!‘.

Dat doet hij niet echt op een tactische manier, dus je bent misschien geneigd te denken ‘stel je niet zo aan’. Of ‘kom op, nu even niet zeuren’..

Probeer toch de hulpvraag te herkennen en te erkennen.

Als je de hulpeloosheid in de boze bui kunt zien, lukt het je veel beter om geduldig te blijven. En daarmee heb je al heel veel gewonnen!

Lees onder de afbeelding verder voor tip 2 en 3! 

Overstromende emmer onder een lopende kraan

Tip 2 – praat niet

Als de dijk doorgebroken is, heeft het geen zin de brandslang erop te zetten. Dat verergert de boel en maakt de overstroming groter.

Ga jij in een boze bui tegen je kind praten? Dan geef je extra informatie die verwerkt moet worden, terwijl het hoofd al overvol is. Dat werkt niet. Het probleem oplossen heeft nu geen prioriteit, de boosheid moet eerst zakken voordat je kind weer kan luisteren naar wat jij te zeggen hebt. Dus bijt op je lip, houd je goedbedoelde adviezen voor je en geef je kind de tijd om tot rust te komen!


Natuurlijk zorg je wel voor zijn eigen veiligheid en die van anderen. Bespreek op een rustig moment eens samen of het bijvoorbeeld fijn is als jij hem tijdens zo’n boze bui aan de hand meeneemt naar zijn eigen kamer, zodat hij daar veilig kan uitrazen.

Tip 3 – zorg voor meer structuur gedurende de dag

Hoewel je het meestal niet ziet, loopt dat emmertje dus steeds voller gedurende de dag. Uiteindelijk is het de druppel die de emmer doet overlopen, maar die laatste druppel is eigenlijk niet de oorzaak. Als je er voor kunt zorgen dat die emmer de hele dag wat leger blijft, kan die laatste druppel er nog makkelijk bij en volgt er dus geen overstroming.

Jij kunt je kind helpen door er voor te zorgen dat er tijdens de dag meer structuur en duidelijkheid is. Daardoor blijft dat koppie rustig en leeg. En dat zorgt ervoor dat je kind ook lastige, onverwachte situaties beter aan kan! Er is immers nog ruimte in de emmer.

Picto’s

Meer structuur en duidelijkheid geef je door het gebruik van picto’s. Voor een jong kind gebruik je een dagplanning of misschien zelfs slechts een planning van een dagdeel. Is je kind wat ouder en kan hij de week beter overzien? Dan kan je naast de dagplanning ook gebruik maken van een weekplanning.

Leer hier meer over hoe je picto’s kunt gebruiken in dag- en weekplanning en in een stappenplan voor complexe activiteiten. Direct het aanbod bekijken? Dat kan natuurlijk ook, klik hier.

NB De picto’s van EasyAuti zijn gebaseerd op de gratis pictogrammen van Sclera (www.sclera.be).

Wellicht vind je dit ook interessant:

Hoe gebruik ik picto’s?

Door het gebruik van picto’s, creëer je een duidelijke loop van de dag voor jouw kind, waardoor deze zich een stuk...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 514 reviews.
Loading...
×