Clicky

Douchen! Ontspannend, of elke keer strijd..?

Heeft jouw kind een hekel aan douchen?

Hieronder de 3 O’s die je kan toepassen om er minder strijd om te hebben!

1. Ontspan

Maak het niet groter dan het is.

Het is belangrijk dat je kind verzorgd en schoon is, maar moet hij daarvoor echt zo vaak douchen? Een keer minder kan misschien ook, dat scheelt je weer wat gedoe 😉 Plan voldoende tijd voor de douchebeurt zodat je geen haast hebt en de tijd kunt nemen. Lukt het douchen een keer niet? Volgende keer beter.

Als jij ontspannen bent, is de kans groter dat je kind dat ook blijft. Dus: laat die houdgreep achterwege 😉 

2. Onderzoek

Douchen is een complexe activiteit, met heel veel prikkels en handelingen. Probeer te onderzoeken wat het probleem is voor jouw kind.

Enkele opties:
– Maakt het kletterende water te veel herrie?
– Voelt het water op de huid vervelend aan? Op welke plek specifiek? (hoofd, gezicht, ogen)
– Is de straal te hard of te zacht?
– Is het water te warm of te koud?
– Voelt het onprettig dat zijn voeten glibberen op de grond?
– Ruikt de shampoo vies?

Bovenstaande opties gaan over de verwerking van prikkels. Kinderen die prikkels heftig ervaren, raken snel overprikkeld bij douchen. Probeer sommige van deze prikkels te dempen, dat geeft jouw kind meer rust.

Naast overprikkeling, is douchen ook een activiteit waarbij heel veel handelingen uitgevoerd moeten worden. Haren natmaken, shampoofles openen, shampoo op hand, shampoo op haren, haren wassen, haren uitspoelen.. Het is nogal wat! Ook dit kan (mede-)veroorzaker zijn van onrust en weerstand.

3. Oplossen

Zodra je weet wat de oorzaak is van het ongemak dat je kind ervaart, kan je op zoek naar oplossingen. Onthoud daarbij tip 1: ontspan.

Misschien moet je out of the box denken en jouw idee van ‘een goede douchebeurt’ een beetje loslaten.. Want als het helpt dat je je tiener weer gaat inzepen, of als je kind luidkeels wil zingen om het geluid van de douche te overstemmen, dan kan dat toch gewoon..?

Raakt jouw kind in de war door de vele handelingen? Of kost het moeite de verschillende stappen te onthouden en ze in de juiste volgorde uit te voeren? Maak het je kind zo makkelijk mogelijk op dit gebied. Ook als dit niet het hoofdprobleem is, kan een stappenplan zorgen voor meer rust waardoor hij de vele prikkels die hierboven worden genoemd, beter aankan.

Een stappenplan maak je visueel met picto’s en dat kan zo globaal of gedetailleerd als bij jouw kind past. Kijk hier voor een setje met kant en klare picto’s die het douchen makkelijker maken.

Conclusie

Als het douchen telkens een strijd is, kost dat onnodig veel energie. Je kunt dan beter kiezen voor een iets minder perfecte douchebeurt, waarbij je kind ook best een beetje schoon wordt én waarbij jullie niet al je energie door het doucheputje zien wegstromen.

Want al je kruit verschieten bij het douchen is echt zonde, er zijn veel leukere dingen te bedenken om je energie aan te besteden 😉

Wellicht vind je dit ook interessant:

Beginnen met picto’s

Beginnen met picto’s

“Ik wil beginnen met picto’s, maar ik kom er niet helemaal uit..”Deze opmerking krijg ik heel vaak. En ik kan het me...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 448 reviews.
Loading...
×