Clicky

Wat is autisme?

Wat is autisme?

Autisme is een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Ongeveer 1% van de bevolking heeft autisme, wat neerkomt op ongeveer 200.000 mensen. De schatting is dat ongeveer 31.000 kinderen tussen 4-12 jaar autisme hebben.

Ook als je zelf geen autisme hebt, zijn er verschillende redenen waarom je te maken kan krijgen met autisme. Zo kan het zijn dat iemand in je familie een vorm van autisme heeft, of dat je werkt in een beroep waarbij je in aanraking komt met mensen met autisme. Misschien vermoed je autisme bij jouw kind?

Kenmerken van autisme

Autisme is geen ziekte, maar een woord dat wordt gebruikt om een aantal manieren te beschrijven waarop sommige mensen zich gedragen. Het gaat om vier dingen waarbij mensen met autisme kwetsbaarheden kunnen hebben.

  1. De eerste is sociale interactie, wat betekent hoe goed iemand kan omgaan met andere mensen. Mensen met autisme kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om oogcontact te maken of om te weten wat ze moeten zeggen in een gesprek.
  2. Het tweede is communicatie, wat betekent hoe goed iemand kan praten met anderen. Mensen met autisme kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om te begrijpen wat andere mensen bedoelen of om hun eigen gevoelens en gedachten duidelijk te maken.
  3. Het derde is flexibiliteit in denken en handelen, wat betekent hoe goed iemand kan omgaan met veranderingen. Mensen met autisme kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om te gaan met onverwachte situaties of om hun plannen te veranderen als dat nodig is.
  4. Het vierde is het filteren van informatie en leggen van verbanden, wat betekent hoe goed iemand informatie kan begrijpen en verbanden kan leggen tussen verschillende dingen. Mensen met autisme kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om te begrijpen welke informatie belangrijk is en welke niet, of om te zien hoe verschillende dingen met elkaar te maken hebben.

Problemen van autisme

Mensen met autisme hebben vaak een normale tot hoge intelligentie. Slechts 30% van de mensen met autisme heeft daarnaast een verstandelijke beperking. Maar, mensen met autisme kunnen wel problemen ervaren in het dagelijks leven. Dat komt bijvoorbeeld doordat hun sociale intuïtie anders of minder goed is ontwikkeld. Daarnaast verwerken zij informatie op een andere manier in hun hersenen, ook zintuiglijke informatie (=prikkels). Hierdoor hebben ze vaak te maken met sensorische overgevoeligheid (= overprikkeling) of sensorische ondergevoeligheid (=onderprikkeling).

Ongeveer 70% van de mensen met autisme krijgen in hun leven klachten als depressie, angst en/of dwangstoornissen, PTSS, burn-out of een andere persoonlijkheidsstoornis. Dit laat zien dat het leven met een autisme spectrum stoornis een flinke uitdaging kan zijn.

Sterke punten van autisme

Naast beperkingen hebben mensen met autisme ook veel sterke punten. Soms hebben zij bijvoorbeeld een ontzettend goed oog voor detail en zijn ze sterk in analytisch denken. Ook zijn ze eerlijk, loyaal en hebben ze een goed technisch inzicht. Ze werken nauwkeurig en precies. Het is daarom steeds vaker de vraag of autisme gezien moet worden als een beperking of als een stoornis.

Autisme Spectrum Stoornis

Autisme kan op veel verschillende manieren tot uiting komen. Daarom heet het officieel een Autisme Spectrum Stoornis (afgekort: ASS). Het woord ‘spectrum’ heeft aan dat autisme zich bij verschillende mensen op verschillende manieren kan uiten en dat er dus verschillende vormen van autisme bestaan.

Kind met autisme

Heeft jouw kind een autisme spectrum stoornis? Of laat jouw kind kenmerken van autisme zien? Dan heb je ongetwijfeld veel vragen. Blijf hier niet te lang mee zitten, maar vraag om hulp. Dat kan bijvoorbeeld bij jouw huisarts of bij je gemeente (afdeling jeugdwet of wmo). Lees ook eens het artikel Mijn kind heeft autisme, wat nu?

Als het gedrag van jouw kind leidt tot problemen, is het verstandig te zorgen voor voldoende structuur en duidelijkheid. Dit doe je door een dagplanning of weekplanning te maken met pictogrammen, zodat jouw kind weet wat er gaat gebeuren. Wil je hier meer over weten? Download dan het gratis e-book Beginnen met picto’s – In 6 stappen naar meer rust en duidelijkheid.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Hoe gebruik ik picto’s?

Door het gebruik van picto’s, creëer je een duidelijke loop van de dag voor jouw kind, waardoor deze zich een stuk...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 460 reviews.
Loading...
×