Clicky

Waarom is dagritme belangrijk in het basisonderwijs?

Ken je dat gevoel, die dagen waarop alles uit de hand lijkt te lopen en het lijkt alsof niemand in je klas doet wat hij/zij moet doen? Dan vraag je je misschien af: waarom is dagritme belangrijk? In deze blog duiken we samen in de problemen die jij en je leerlingen kunnen ervaren bij het ontbreken van een duidelijk dagritme en bespreken we de voordelen van een gestructureerd dagritme voor iedereen in de klas. Laten we beginnen!

De problemen bij het ontbreken van een duidelijk dagritme

Zonder een gestructureerd dagritme kan het in de klas soms een chaos worden. Leerlingen weten niet wat er van hen wordt verwacht en raken snel afgeleid. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op hun concentratie, maar kan ook leiden tot ongewenst gedrag. Jij als leerkracht hebt het dan extra lastig om goed les te geven, omdat je meer tijd kwijt bent aan het herhaaldelijk uitleggen van de planning en het bewaren van de orde. Dit gaat ten koste van de leertijd. Als leerlingen niet weten wat er op het programma staat, voelen ze zich minder betrokken bij de lesstof, wat kan leiden tot een lagere motivatie om te leren en uiteindelijk tot slechtere leerresultaten.

Het belang van routines en rituelen

Naast een gestructureerd dagritme kunnen routines en rituelen ook bijdragen aan een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid voor je leerlingen. Door elke dag op dezelfde manier te beginnen en te eindigen, bijvoorbeeld met een ochtendgroet of een afsluitend lied, weten leerlingen wat ze kunnen verwachten en voelen ze zich meer op hun gemak. Routines en rituelen geven kinderen houvast en zorgen voor een positieve en vertrouwde leeromgeving.

De voordelen van een duidelijk dagritme

Een gestructureerd dagritme biedt een heleboel voordelen voor zowel jou als leerkracht als voor je leerlingen. Hieronder benoem ik de 5 belangrijkste.

 1. Allereerst zorgt een duidelijk dagritme het voor structuur en voorspelbaarheid. Leerlingen weten wat er van hen wordt verwacht en wanneer, wat hen een gevoel van veiligheid en vertrouwen geeft. Dit is voor alle kinderen belangrijk en éxtra belangrijk voor bijvoorbeeld kinderen met (kenmerken van) autisme of ADHD.
 2. Daarnaast helpt een duidelijk dagritme je leerlingen om hun concentratie en focus te behouden. Wanneer ze weten wat er op het programma staat en wat er van hen wordt verwacht, kunnen ze zich beter focussen op de lesstof en de taken die ze moeten uitvoeren. Hierdoor ontstaat er minder stress en onrust in de klas, wat bijdraagt aan een rustigere en aangenamere leeromgeving voor iedereen.
 3. Een ander belangrijk voordeel van een gestructureerd dagritme is dat het de zelfstandigheid van je leerlingen bevordert. Ze leren om hun tijd efficiënt in te delen, verantwoordelijkheid te nemen voor hun taken en zich voor te bereiden op de activiteiten die op het programma staan. Dit is een belangrijke vaardigheid die hen niet alleen helpt tijdens hun schooltijd, maar ook later in het leven. Bovendien hoef je niet meer herhaaldelijk vragen te beantwoorden als ‘Wat moet je doen als je klaar bent?’ en ‘Wèlke bladzijde?!’.
 4. Bovendien draagt een duidelijk dagritme bij aan de sociale en emotionele ontwikkeling van je leerlingen. Doordat er meer rust en structuur in de klas is, ontstaat er een positieve en ondersteunende leeromgeving waarin kinderen zich veilig voelen om zichzelf te zijn en relaties op te bouwen met hun klasgenoten en jou als leerkracht. Zonder rustige en betrouwbare basis, kan je niet verder bouwen aan deze relaties en het gevoel van veiligheid.
 5. Tot slot zorgt een gestructureerd dagritme voor een betere communicatie tussen jou en je leerlingen. Je kunt duidelijkere verwachtingen stellen en je leerlingen weten wat er van hen wordt verwacht. Hang bijvoorbeeld een picto op van ‘op je stoel zitten’ wanneer je het accent wilt leggen op de afspraak om niet zomaar op te staan en door het lokaal te lopen.

Dagritme in de praktijk: tips en ideeën

Nu we de voordelen van een gestructureerd dagritme hebben besproken, is het tijd om te kijken hoe je dit in de praktijk kunt brengen in jouw klas. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

 1. Plan je dag zorgvuldig en realistisch. Houd rekening met de behoeften en het energieniveau van je leerlingen. Zorg voor voldoende pauzes en afwisseling tussen actieve en rustige activiteiten.
 2. Maak een overzichtelijk schema voor jezelf en je leerlingen. Dit kan op papier, met pictogrammen op het whiteboard of digitaal. Zorg ervoor dat het schema goed zichtbaar is voor iedereen in de klas.
 3. Introduceer routines en rituelen om een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid te creëren. Dit kan bijvoorbeeld een ochtendgroet zijn, een vast moment voor het voorlezen van een verhaal of een gezamenlijke afsluiting van de dag.
 4. Geef je leerlingen inspraak in het dagritme. Laat hen bijvoorbeeld meedenken over de volgorde van activiteiten of het moment waarop ze bepaalde taken willen uitvoeren. Dit vergroot hun betrokkenheid en motivatie.
 5. Wees flexibel en pas je dagritme aan wanneer dat nodig is. Soms zijn er onverwachte gebeurtenissen of veranderingen in het lesrooster die om aanpassingen vragen. Wees niet bang om van het schema af te wijken als dat in het belang is van je leerlingen. De magnetische pictogrammen van EasyAuti zijn zo stevig dat je ze zonder problemen gemakkelijk van het bord haalt en verplaatst als daar aanleiding voor is.

Dagritme visueel maken met pictogrammen

Om het dagritme nog duidelijker en toegankelijker te maken voor je leerlingen, kun je overwegen om het visueel te maken met behulp van pictogrammen. Pictogrammen zijn een effectieve manier om informatie over te brengen, omdat je zowel visuele als verbale informatie overbrengt. Het gebruik van pictogrammen biedt de volgende voordelen:

 1. Ze maken het dagritme in één oogopslag duidelijk en begrijpelijk voor alle leerlingen, ongeacht hun lees- of taalvaardigheid.
 2. Ze stimuleren de zelfstandigheid van je leerlingen, omdat ze zelf kunnen zien wat er op het programma staat en wat er van hen wordt verwacht.
 3. Ze zijn altijd beschikbaar en te raadplegen. Wanneer een leerling een vraag heeft over het vervolg van het programma, hoeft hij/zij niet te wachten tot jij tijd hebt om deze vraag te beantwoorden.

Pictogrammen zelf maken of kopen

Je kunt ervoor kiezen om zelf pictogrammen te maken, bijvoorbeeld door afbeeldingen te tekenen of te printen en te lamineren, of om kant-en-klare pictogrammen aan te schaffen. Het zelf maken van pictogrammen kan leuk en creatief zijn, maar het kost ook heel veel tijd en moeite. Als je het druk hebt met lesgeven en andere verantwoordelijkheden, is het aanschaffen van kant-en-klare magnetsiche pictogrammen een handige en tijdbesparende oplossing.

In onze webshop vind je magnetische pictogrammen die speciaal zijn ontworpen voor het basisonderwijs. Deze pictogrammen zijn eenvoudig te gebruiken, duurzaam en aantrekkelijk voor kinderen. Bovendien kunnen ze gemakkelijk worden verplaatst, waardoor je snel en eenvoudig veranderingen kunt aanbrengen in je dagritme.

Het gebruik van onze magnetische pictogrammen biedt de volgende voordelen:

 1. Ze zijn ready to use en eenvoudig in gebruik, wat je tijd en moeite bespaart.
 2. Ze hebben een consistent uiterlijk, zijn allemaal exact even groot en weerspiegelen geen licht. Hierdoor straalt je planbord rust uit.
 3. Ze zijn duurzaam en kunnen keer op keer opnieuw worden gebruikt, jaar na jaar.
 4. Ze kunnen gemakkelijk worden verplaatst en opgeborgen, wat zorgt voor flexibiliteit en gemak.

Thuis hetzelfde als op school

Wanneer ouders ook thuis aan de slag willen met een dagritme, is het handig dat de visuele ondersteuning thuis hetzelfde is als op school. Op deze manier zijn de pictogrammen herkenbaar voor het kind en raakt hij/zij er gemakkelijk aan gewend. Informeer ouders over het belang van een gestructureerd dagritme en geef tips en ideeën voor het ondersteunen van hun kind thuis. Zo zorg je voor een consistente aanpak, zowel op school als thuis, wat bijdraagt aan het welzijn en de ontwikkeling van je leerlingen.
EasyAuti heeft een ruim assortiment pictogrammen voor thuisgebruik, welke perfect gecombineerd kunnen worden met de pictogrammen voor gebruik in de klas.

Conclusie: waarom is dagritme belangrijk in het basisonderwijs?

Een duidelijk dagritme is cruciaal voor het creëren van een effectieve en prettige leeromgeving in het basisonderwijs. Het biedt structuur, voorspelbaarheid en rust, terwijl het ook de concentratie, motivatie en zelfstandigheid van je leerlingen bevordert. Voor jou als leerkracht leidt een gestructureerd dagritme tot tijdsbesparing, efficiëntie en meer voldoening in je werk, wat bijdraagt aan een betere samenwerking en een positievere leeromgeving voor iedereen. Kortom, een gestructureerd dagritme is een win-win situatie voor zowel jou als leerkracht als voor je leerlingen.

Door het dagritme visueel te maken met behulp van pictogrammen, kun je het nog duidelijker en toegankelijker maken voor je leerlingen, wat bijdraagt aan hun betrokkenheid en begrip. Onze magnetische pictogrammen bieden een handige, duurzame en aantrekkelijke oplossing om het dagritme in je klas te visualiseren.

Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag met het creëren van een gestructureerd dagritme en ervaar zelf de voordelen die het biedt voor jou en je leerlingen. Neem een kijkje in onze webshop en ontdek onze magnetische pictogrammen die jouw dagritme nog eenvoudiger en overzichtelijker maken.

Succes met het creëren van een gestructureerd dagritme in jouw klas en onthoud: een goed geplande dag is het halve werk!

Wellicht vind je dit ook interessant:

Hoe gebruik ik picto’s?

Door het gebruik van picto’s, creëer je een duidelijke loop van de dag voor jouw kind, waardoor deze zich een stuk...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 454 reviews.
Loading...
×