Clicky

Vanaf welke leeftijd kan ik picto’s gebruiken?

Het gebruik van picto’s geeft vaak snel meer rust binnen het gezin. Op het moment dat het kind echter nog heel jong is en nog weinig kan communiceren, zal het ook moeilijk zijn om hier gebruik van te maken. Ik krijg vaak de vraag vanaf welke leeftijd het mogelijk is om hiermee te starten. Het is uiteraard altijd afhankelijk van de ontwikkeling van het kind en daardoor is het ook moeilijk om een leeftijdsindicatie te geven.

Kinderen van 2 jaar

Als je kind ongeveer 2 jaar is, is het mogelijk om een start te maken met het gebruik van picto’s. Begin echter niet direct met een hele dagplanning. Dit is nog te veel voor zo’n jong kind en niet te overzien. Denk hierbij dan aan een kort stappenplan voor een activiteit waar jouw kindje wat moeite mee ervaart. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ophangen van de jas op het moment dat jullie thuiskomen, of het aantrekken van de schoenen voor vertrek. Geeft het tandenpoetsen voordat jouw dochter of zoon naar bed gaat altijd strijd? Breng dit dan in beeld via een picto en laat jouw kind op die manier zien wat het kan verwachten. Hoe dan ook, hou het altijd klein en overzichtelijk voor kinderen van die leeftijd.

Kinderen van 4 jaar en ouder

Op het moment dat jouw zoon of dochter naar de basisschool gaat, ontstaat vaak de behoefte om wat meer overzicht over de dag te hebben. Dan is het verstandig om een start te maken met een dagplanning. Maak daarbij gebruik van een basisset picto’s en visualiseer de activiteiten van de dag met daarbij extra aandacht voor de activiteiten waar jouw kind moeite mee heeft, dit verschilt per kind. Ook al maak je gebruik van een dagplanning, blijf ook zeker gebruik maken van een stappenplan voor lastige activiteiten. Een stappenplan is namelijk veel gedetailleerder. Merk je dat jouw kind vragen gaat stellen over activiteiten die later in de week plaatsvinden? Dit geeft dan aan dan hij of zij toe is aan een weekplanning.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Beginnen met picto’s

Beginnen met picto’s

“Ik wil beginnen met picto’s, maar ik kom er niet helemaal uit..”Deze opmerking krijg ik heel vaak. En ik kan het me...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 448 reviews.
Loading...
×