Clicky

Hoe zorg ik voor meer structuur in de dag van mijn kind?

Er wordt vaak aangegeven dat het voor een kind met een stoornis in het autistisch spectrum van groot belang is dat er een duidelijke structuur in de dag zit. Op die manier ervaart jouw kind minder prikkels en zal deze ook minder last hebben van boze buien. Wat voor ons vanzelfsprekend is, wordt door kinderen met autisme ervaren als extra prikkels en daardoor kunnen deze snel overprikkeld raken. Zij hebben ondersteuning nodig bij het ontdekken van de samenhang in hun omgeving.

Tips voor meer structuur

Op het moment dat je een stukje duidelijkheid, overzicht en voorspelbaarheid geeft aan jouw kind, zal deze zelf leren zijn of haar gedrag te reguleren. Hierdoor wordt jouw kind zelf de “eigenaar” van de structuur. Met het aanbrengen van de structuur in de dag van jouw kind is het belangrijk om klein te starten. Ga niet direct een hele dagplanning maken vanuit het niets want ook dat zal overprikkeling tot gevolg hebben. Begin bijvoorbeeld met een moment van de dag die op dat moment nog niet lekker loopt. Het is ook belangrijk om jouw kind te betrekken bij het maken van de planning. Kijk samen naar welke stappen belangrijk zijn voor dat deel van de dag en benoem samen ook de volgorde. Naarmate je kind vertrouwd raakt met de planning, kan je deze langzaam uitbouwen.

Picto’s voor een duidelijke dagindeling

Ook al kan jouw kind lezen, het gebruiken van tekst is voor kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum niet voldoende. Het is verstandig om de stappen die je samen met jouw kind benoemt hebt, te vatten in de vorm van begrijpbare pictogrammen. Op die manier kan jouw kind in één oogopslag zien wat de bedoeling is. Deze visualisatie geeft duidelijkheid. De picto’s die wij verkopen zijn magneten en kunnen makkelijk hergebruikt worden.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Beginnen met picto’s

Beginnen met picto’s

“Ik wil beginnen met picto’s, maar ik kom er niet helemaal uit..”Deze opmerking krijg ik heel vaak. En ik kan het me...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 448 reviews.
Loading...
×