Clicky

 🚙  Vóór 12.00u besteld = vandaag verzonden      🆓 Gratis verzending vanaf €70,- (NL) of €90,- (BE)     ⏰ Gratis achteraf betalen

Niet afhankelijk maken van picto’s

Veel ouders twijfelen over of ze nou wel of niet moeten starten met picto’s. Ze zien dat hun kind graag meer duidelijkheid en structuur heeft in de dag, maar toch zijn ze niet overtuigd van wat de juiste beslissing is.

 ‘Ik wil hem leren flexibel te zijn.’

 ‘Dan kan hij nooit meer zonder..’

 ‘Is dat niet een beetje overdreven?’

Deze vragen zijn heel begrijpelijk! Maar ik durf te zeggen; ze zijn niet terecht. En ik zal je hieronder uitleggen waarom.

 

‘Ik wil hem leren flexibel te zijn.’

De behoefte van jouw kind verandert niet door wel of geen picto’s te gebruiken. Als hij houdt van structuur en duidelijkheid, dan is dat zo. Kom jij niet aan die behoefte tegemoet, dan voelt jouw kind zich onrustig en misschien zelfs onveilig. Het leven ‘overkomt hem’ en hij mist grip op wat er gebeurt. Dat kan zich uiten in teruggetrokken gedrag, of juist bijvoorbeeld in extreme boosheid.

Beeld je eens in.. Je staat ’s ochtends klaar om te vertrekken, goed ingepakt want het regent (en je houdt niet van regen..). Je komt bij je fiets aan en die blijkt een lekke band te hebben. Je rent naar de bus en belt onderweg naar je eerste afspraak om te laten weten dat je wat later bent. Die afspraak verloopt niet zoals je had gehoopt; je krijgt stevige kritiek. Je bent hier zo van in de war dat je je de rest van de dag niet meer goed kan concentreren. Na je laatste afspraak haast je je naar de opvang waar je te laat aankomt om je kind op te halen. Hij is jengelig en boos, je snauwt tegen hem dat hij moet ophouden. Eenmaal thuis moet je nog eten maken, maar je komt erachter dat er geen broccoli is. Je hijst je kind in zijn jas en gaat samen snel naar de winkel. Bij de kassa blijk je je portemonnee vergeten te zijn..

Ik kan nog wel even doorgaan, maar je voelt hem denk ik wel; stress! Als je dan bij thuiskomst óók nog het eten laat aanbranden, is dat de druppel die de emmer doet overlopen. Je wordt boos! Je hebt misschien zelfs de neiging met dingen te gaan gooien en je bent waarschijnlijk nu niet echt aardig tegen je partner en kind..

 

maar ik wil hem niet afhankelijk maken van picto 2

 

Aangebrand eten kan jij prima kan oplossen als je je ontspannen voelt en veel tijd hebt; je kan er dan misschien zelfs om lachen! Maar na zo’n dag vol stress, kan je dit er nu écht even niet meer bij hebben.. Ook jij bent meer flexibel als je je goed voelt! En dat is bij jouw kind precies hetzelfde. Voelt hij zich ontspannen, dan is hij veel beter in staat te schakelen en zich aan te passen!

Picto’s maken jouw kind niet minder flexibel; integendeel! Door picto’s te gebruiken voor situaties die te voorspellen zijn, bouw je voldoende rust in. En dat helpt jouw kind juíst om méér flexibel te zijn!


“Dan kan hij nooit meer zonder..”

Met pictogrammen ondersteun je de moeilijke momenten. Is de ochtend altijd lastig? Dan gebruik je picto’s tijdens het ochtendritueel. Ze helpen jouw kind overzicht te krijgen over zijn taken en over de volgorde daarvan. Door elke dag alles in dezelfde volgorde te doen, raken de stappen na een tijdje geautomatiseerd. En als het ochtendritueel op een gegeven moment vanzelf gaat, dan zijn de picto’s dus niet meer nodig!

Jouw kind raakt nooit afhankelijk van picto’s. Hij vindt het misschien wel heel fijn, omdat het rust geeft. Maar die behoefte wordt niet versterkt door picto’s te gaan gebruiken! Je kunt altijd weer afbouwen als je merkt dat je kind minder naar de picto’s kijkt. Want dat is een teken dat het niet meer nodig is.

 

maar ik wil hem niet afhankelijk maken van picto 3

 

‘Is dat niet een beetje overdreven?’

Als hij moeite heeft met rekenen, krijgt hij extra uitleg van de leerkracht. Als hij nog niet kan fietsen, zet je zijwieltjes op zijn fiets of geef je hem een loopfiets. Als hij slecht ziet, zet je hem een bril op zijn neus. Dit zijn voorbeelden van ‘extra hulp’ die volledig geaccepteerd is. Probeer de inzet van picto’s ook zo te zien!

Misschien zie je geen picto’s in de gezinnen om jou heen en voelt het daardoor voor jou als iets heel speciaals? Dat is het niet. Als jij nadenkt over picto’s, betekent het dat jij ziet dat jouw kind iets nodig heeft. Het betekent dat je kijkt naar hoe het met jouw kind gaat en of er iets is dat hem zou kunnen helpen. Dat maakt jou automatisch een goede moeder! Je overdrijft niet en je verwent hem ook niet.

Hij gaat niet beter zien als je hem geen bril geeft. Hij gaat niet beter rekenen als hij geen uitleg krijgt. Helpen als iets lastig is, is niet overdreven. Het is wat een ouder doet uit liefde voor zijn/haar kind!

 

maar ik wil hem niet afhankelijk maken van picto 5

 

 

Starten met picto’s

Twijfel je nog over of picto’s jullie gaan helpen? Of zou je graag even willen overleggen over hoe je ze zou kunnen gebruiken in jouw gezin? Ik help je graag! Je mag je vraag mailen naar floor@easyauti.nl of stuur me een DM op Instagram (@easyauti).

 

Ben je overtuigd en wil je starten met picto’s? Voor jouw gemak biedt EasyAuti verschillende pakketten aan:

  • Wil je meer rust in de ochtend? Kies dan voor de set Ochtendritueel, bijvoorbeeld in combinatie met een klein planbordje.
  • Wil je liever een dagplanning of weekplanning gaan gebruiken? Dan zijn de startpakketten met een whiteboard en picto’s iets voor jou.

 

 

Wellicht vind je dit ook interessant:

Beginnen met picto’s

Beginnen met picto’s

“Ik wil beginnen met picto’s, maar ik kom er niet helemaal uit..”Deze opmerking krijg ik heel vaak. En ik kan het me...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 439 reviews.
Loading...
×