Hoe maak je een goede vakantieplanning voor jouw kind? Ik geef je 6 stappen die jou gaan helpen!
Een vakantieplanning voor meer rust en structuur
Tijdens schoolweken is er automatisch een vaste structuur door school, sportclubjes en werk. In de vakantie valt dit weg. Jouw kind mist houvast en dat leidt tot ongewenste situaties..
- Jouw kind eist voortdurend jouw aandacht op;
- Je kinderen maken onderling voortdurend ruzie;
- Het huishouden schiet er bij in;
- Je komt niet toe aan iets leuks voor jezelf;
- Je raakt steeds meer vermoeid;
- Je verliest je geduld steeds vaker en bent eigenlijk alleen nog maar aan het mopperen..
Zie jij er tegenop?
Dat kan anders. Dat móet anders!
NU is het moment om dat te organiseren. Wacht niet tot je merkt dat het niet meer gaat, want dan lukt het niet meer om creatief te zijn en oplossingen te bedenken. Dus maak NU een goede vakantieplanning, met voldoende activiteiten en rustmomenten voor alle gezinsleden. Ja, ook voor jouzelf dus.
Hieronder staat een aantal stappen dat je kunt doorlopen om tot een planning te komen die past bij jouw gezin. Je gaat daarbij een vakantieplanning maken en een dagplanning voor de dagen thuis. Beide zorgen voor meer rust en structuur in de vakantie, wat leidt tot meer gezelligheid.
Maak in beide planningen gebruik van picto’s, zodat alles in 1 oogopslag duidelijk is. Is het gebruik van pictogrammen nieuw voor jou? Lees dan hier hoe je kunt beginnen met picto’s.
Stap 1 Maak een lege vakantieplanning
Maak een lege planning voor de gehele vakantie. Deze planning is in ieder geval voor jou. Maar als jouw kind al wat ouder is en het fijn vindt te weten wat wanneer gaat gebeuren over langere periode, maak dan je planning zo dat deze ook voor jouw kind duidelijk is.
Zelf maak ik altijd voor elke week een weekoverzicht op 1 A4, met voor elke dag een groot vak. Als de planning af is print ik alle weken en niet ik ze aan elkaar. Ik hang het pakketje op de koelkast, met de huidige week voorop. Vraagt mijn zoon ‘wanneer gaan we op vakantie?’, dan kan hij zelf bladeren.
Stap 2 Zet de grote, vaste activiteiten in de planning
Begin met het invullen van de vakantieplanning. Start met de grote, vaste activiteiten. Dat zijn bijvoorbeeld de periode dat jullie op vakantie gaan, de dagen dat jouw kind naar de opvang gaat en misschien staan er ook al andere afspraken.
Stap 3 Bepaal de juiste verhouding activiteit / rust
Bedenk welke verhouding tussen activiteiten en rust voor jouw gezin goed is. Gaan jullie graag elke dag op stap? Of is af en toe een rustdag ook fijn? En hoe váák is zo’n rustdag dan nodig?
Zelf plan ik na een dag met een activiteit, minimaal 1 rustdag. Soms meer, maar van tevéél rustdagen worden we lamlendig.
Bekijk in je vakantieplanning waar grote gaten vallen; waar heb je nog te veel ‘lege dagen’? Deze lege dagen kunnen nog gevuld gaan worden, zie daarvoor de volgende stappen.
Stap 4 Regel extra opvang voor je kind
Probeer te regel dat jouw kind af en toe van huis is. Kan hij/zij bijvoorbeeld vaker naar de opvang/dagbesteding? Een keer logeren bij opa en oma?
Vraag ook alvast wanneer vriendjes op vakantie zijn en plan de speelafspraakjes vast in.
Heb je meerdere kinderen? Als er 1 naar opa en oma kan, geeft dat thuis waarschijnlijk al meer rust.
Stap 5 Plan gezins-uitjes
Plan de gezinsuitjes. Dat kunnen grote activiteiten zijn (zoals een pretpark of dierentuin), of kleine activiteiten (zoals een speeltuin, picknick of fietstochtje).
Houd rekening met het weer. Gaat een activiteit bijvoorbeeld niet door bij regen? Bedenk dat ook alvast een alternatief en neem dat ook op in je vakantieplanning. Dit zorgt voor veel rust bij jouw kind.
Stap 6 Maak een ‘vaste’ invulling voor de dagen thuis
Nu komt de moeilijkste stap; de dagen dat jullie thuisblijven. Deze dagen zijn nodig om tot rust te komen, maar als je ‘alles los laat’ zal het tegenovergestelde gebeuren. Want: niet ingevulde tijd = kliertijd.
De dagen hoeven niet propvol en van minuut tot minuut gepland, maar als de dagen een vast ritme hebben geeft dat houvast. Voorspelbaarheid zorgt voor rust, juist tijdens de vakantie.
Gebruik hierbij de volgende uitgangspunten:
- Sta op tijd op.
Als jij denkt ‘ik blijf nog even liggen’, breekt jouw kind de tent af en lig jij je in bed te ergeren. Dat is echt een slecht begin van de dag.. Stel je er op in dat uitslapen geen optie is. Als je daar op ingesteld bent, zal je het ook een stuk minder missen.
- Sommige dingen komen elke dag terug, zorg hierin voor een vast ritme tijdens de vakantie.
Zo kan je bijvoorbeeld de maaltijden en schermtijd altijd op hetzelfde moment plannen. Bedenk ook de volgorde van het ochtendritueel; mag jouw kind eerst spelen, dan ontbijten en daarna aankleden? Of misschien in een andere volgorde? Doe dit elke rustdag hetzelfde.
- Plan tijd voor jezelf. Elke dag.
En dan bedoel ik niet ‘tijd voor het huishouden’, maar echt tijd voor jou. Ga in bad. Lees een tijdschrift. Luister je favoriete muziek. Spreek af met een vriendin. Al sluit je jezelf een kwartier op op de wc; organiseer dat je elke dag EVEN tijd hebt voor jezelf. Als je het niet plant, dan komt het er niet van.
Heb je een partner? Spreek dan een ‘wisseldienst’ af; zo kan je je om de beurt even terug trekken.
Woon je alleen met jouw kind(eren)? Maak dan slim gebruik van de schermpjes in huis, de meeste kinderen kunnen makkelijk een half uur ademloos naar een filmpje kijken. Laat aan je kinderen weten dat je even niet gestoord mag worden. En, handige tip: zet ieder kind in een aparte ruimte 😉
- Plan afwisselend een 1op1-momentje met jouw kinderen.
Vindt het andere kind het lastig zichzelf te vermaken? Ook hier biedt het schermpje uitkomst.
- Beweeg!
Is jouw kind geneigd de hele dag te lego’en of te hangen? Plan dan elke dag op een vast moment een beweegactiviteit in. Ga samen een rondje fietsen, ren de trap 10x op en af, doe ochtendgymnastiek, spring op de trampoline of ren samen een blokje om.
Een goede vakantieplanning = meer rust en gezelligheid
Dat waren de tips, nu is het aan jou. Is dit de eerste keer dat je zo’n vakantieplanning en dagplanning gaat maken? Bedenk dan; alle begin is moeilijk. Maar begin in ieder geval! Gaandeweg zal je ervaren wat wel en niet voor jullie werkt en kan je de planning bijstellen als dat nodig is.
Om je wat houvast te geven, vind je een voorbeeld van zo’n dagplanning onderaan dit artikel.
Oh trouwens, voordat je aan de slag gaat, nog even dit:
Vakantieplanning en dagplanning voor jouw kind
Deze verschillende planningen hebben verschillende doelen. Combineer ze niet in 1 planning of op 1 planbord, dat maakt het geheel onoverzichtelijk.
De vakantieplanning geeft jouw kind een idee van de grote activiteiten in de vakantie. Per dag komen er dus 1 of 2 activiteiten te staan. Blijf je thuis, dan kan de dag leeg blijven of je zet er een picto van ‘thuis’ neer.
Een dagplanning geeft een wat gedetailleerder overzicht van de dag. De afbeeldingen hieronder, zijn van een dagplanning met picto’s.
Een vakantieplanning bestaat uit meerdere weekplanningen. Meer over het verschil tussen een dagplanning en een weekplanning lees je hier.
Gebruik picto’s als visuele ondersteuning
Ook als jouw kind al goed kan lezen, zijn picto’s handig en overzichtelijk. Je leest hier waarom visuele ondersteuning door het gebruik van picto’s zo goed werkt.
Hoewel je de dagen volgens een vast ritme gaat indelen, is natuurlijk niet elke dag precies hetzelfde. Je kunt er voor kiezen elke dag een nieuwe planning op de computer te maken en deze per dag uit te printen.
Kies je liever voor kant en klare magneten, die je alleen naar de juiste plek op het planbord hoeft te verschuiven? Kijk dan eens hier voor een compleet pakket met picto’s en planbord, of bijvoorbeeld hier voor picto’s zonder planbord.