Etenstijd kan een moment van verbinding zijn, maar voor een kind met autisme is het vaak juist een bron van stress. Wie kent niet die avonden vol onrust, vragen en onduidelijkheid rond de eettafel? Met een etenstijd pictogrammen pakket creëer je meer voorspelbaarheid, wat kan zorgen voor een ontspannen sfeer tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten. In deze blog lees je hoe pictogrammen je helpen om eetmomenten voor je kind én voor jezelf leuker te maken.
Waarom is een etenstijd pictogrammen pakket handig?
Een kind met autisme heeft doorgaans veel baat bij structuur en duidelijkheid. Dat geldt ook – of misschien wel juist – voor eetmomenten. Door bij elke stap van het eetproces een helder beeld te geven, maak je het voor je kind gemakkelijker om te begrijpen wat er van hem of haar verwacht wordt. Hieronder zie je waarom zo’n pakket met pictogrammen onmisbaar kan zijn.
Voorspelbaarheid en minder weerstand
Vaak beginnen de spanningen al vóórdat jullie daadwerkelijk aan tafel gaan. Je kind weet niet precies wat er gaat komen: Gaan we boterhammen eten, of worden het pannenkoeken? Is het lunchtijd of snacktijd? Door het etenstijd pictogrammen pakket aan het planbord of de koelkast te hangen, ziet je kind in één oogopslag wat er op het programma staat. Dit vermindert onzekerheid en kan zelfs driftbuien of woede uitbarstingen voorkomen.
Stap-voor-stap begeleiding
Het voordeel van een goed samengesteld pictogrammen pakket is dat je elke fase van de maaltijd in beeld kunt brengen, van “handen wassen” tot “samen eten” en “afruimen”. Door de dagstructuur visueel te maken, hoef je als ouder minder vaak verbaal uit te leggen wat de bedoeling is. Je kind kan zelfstandig zien dat het na het ‘brood smeren’-pictogram tijd is voor ‘aan tafel zitten’. Hierdoor vergroot je niet alleen de rust, maar ook de zelfredzaamheid van je kind.
Aansluiting bij verschillende eetmomenten
Eten vindt niet alleen ’s avonds plaats, maar ook ’s ochtends, ’s middags en soms tussendoor. Met een etenstijd pictogrammen pakket ben je niet beperkt tot één maaltijd: of je nu tussendoor een ‘koekje’ serveert of samen een ‘pizza’ maakt op vrijdagavond, voor elk moment is er een bijpassend pictogram. Je past de pictogrammen moeiteloos aan de situatie van dat moment aan.
Welke pictogrammen helpen bij een gezellige etenstijd aan tafel wanneer je kind autisme heeft?
Klaar om met je kind een gezellige etenstijd aan tafel te beleven? Hieronder vind je een aantal voorbeelden van pictogrammen die je hierbij kunnen helpen:
Samen eten
Met het pictogram “Samen eten” laat je duidelijk zien dat het etenstijd is en dat jullie met elkaar aan tafel gaan. Dit helpt je kind om te begrijpen dat er een gezamenlijk moment aankomt, waarin iedereen samen eet en praat.
Aan tafel zitten
Voor sommige kinderen is het blijven zitten tijdens de maaltijd al een uitdaging op zich. Dit pictogram maakt visueel duidelijk waar en hoe we gaan eten: aan tafel, op een stoel. Zo voorkom je dat je kind constant vraagt of hij of zij al mag opstaan.
Boterhammen
Of het nu gaat om de ochtendspits of een lunch in het weekend, een pictogram van “Boterhammen” laat zien dat er brood op het menu staat. Je kind weet direct wat de inhoud van de maaltijd is, waardoor je minder weerstand krijgt bij het smeren of eten van de boterham.
Drinkfles en Drinken
Kinderen vergeten soms te drinken of weten niet precies wanneer het mag. Een pictogram van een “Drinkfles” of simpelweg “Drinken” herinnert je kind eraan om tussendoor een slok te nemen. Dit is vooral handig bij warme dagen of als je kind snel overprikkeld raakt en vergeet te drinken.
Pannenkoeken en Pizza maken
Speciale maaltijden kunnen extra leuk (maar ook extra verwarrend) zijn. Met pictogrammen voor bijvoorbeeld “Pannenkoeken” of “Pizza maken” geef je duidelijk aan wat er gaat gebeuren, zodat je kind niet halverwege schrikt van een andere smaak of textuur.
Avondeten
“Avondeten” is de basis voor de maaltijd aan het eind van de dag. Door dit pictogram op het planbord te plaatsen, ziet je kind direct dat het tijd is om met het hele gezin te eten, zelfs als het menu elke dag anders is.
Broodtrommel of Fruit eten
Ga je in de ochtend brood smeren voor school? Dan kan een “Broodtrommel”-pictogram handig zijn. Voor een gezond tussendoortje is er “Fruit eten”. Zo blijft de structuur behouden, ook tijdens lunchpauzes of snackmomenten.
Chips, Koekje of Iets lekkers
Een verwenmomentje of tussendoortje verdient ook een eigen pictogram. Door deze lekkernijen op het planbord te zetten, weet je kind dat er een fijn moment aankomt, maar óók wanneer het tijd is om weer te stoppen met snoepen.
Groente eten, Vlees eten
Voor avondmaaltijden kun je iets specifieker zijn met bijvoorbeeld de pictogrammen “Groente eten” of “Vlees eten”. Dit geeft duidelijkheid over wat er daadwerkelijk op het bord ligt, waardoor je kind niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Bakken
Wil je gezellig samen iets bakken? Gebruik dan een pictogram “Bakken”. Zo ziet je kind in één oogopslag dat jullie een activiteit samen gaan doen in de keuken, wat een leuke voorbereiding kan zijn op het echte eetmoment.
Handen wassen
Last but not least: handen wassen! Een belangrijke stap die in de opwinding van het koken of smullen makkelijk vergeten wordt. Met dit pictogram herinner je je kind eraan dat dit standaard vóór het eten (en soms erna) gebeurt.
Aan de slag met een etenstijd pictogrammen pakket?
Een etenstijd pictogrammen pakket helpt je kind met autisme om beter te begrijpen wat er tijdens maaltijden van hem of haar verwacht wordt. Door elke stap van de maaltijd visueel te maken – van “handen wassen” tot “aan tafel zitten” en “samen eten” – zorg je voor meer rust, minder discussie en een gezelliger moment aan tafel.