Clicky

LOCK DOWN! 6 tips om de sfeer goed te houden

We zitten weer in een lock down.. Hoe gaat het bij jullie?

Ik vind het soms een uitdaging om het leven sprankelend te houden! We verzanden soms in lamlendigheid. “Lekker de boel de boel laten” lijkt zo aantrekkelijk, maar het wordt er niet gezelliger van. De kinderen zeuren, ze maken ruzie met elkaar. We vervelen ons, de rommel stapelt zich op en op een gegeven moment besef je je dat er eigenlijk alleen nog maar onaardig wordt gepraat tegen elkaar.. Het is tijd voor verandering!

Maar hoe doe je dat dan..?

Elk gezin is anders. Wat in mijn gezin werkt, hoeft niet per sé ook te werken in jouw gezin. Toch ga ik je een aantal tips geven, er staat ongetwijfeld iets bij waar je wat mee kan!

Tip 1: stel je verwachtingen bij

Elke blog waarin ik tips geef, start met deze tip. Ook nu weer. Want je bent geen superman of -woman. Je kán nou eenmaal niet alles tegelijk. 

hoe houd je het gezellig in huis 3

Dus fulltime werken, je kinderen optimaal begeleiden bij hun afstandsonderwijs en ondertussen óók het huis spik en span; vergeet het maar.

Heb jij de onrealistische verwachting dat je dit wél kunt?
Dan zal je keer op keer teleurgesteld en gefrustreerd raken. Geloof me, daar wordt het niet gezelliger van in huis..

Vraag je af wat écht belangrijk is voor jullie. Al het andere kan je sowieso skippen ????

Tip 2: zorg voor voldoende structuur en voorspelbaarheid

Door de dag te plannen, weten jullie waar je aan toe bent. Jouw kinderen weten wat er wanneer gaat gebeure

n, wanneer ze alléén moeten spelen en wanneer ze jouw aandacht hebben.

easyauti 028

Daarnaast geeft de

 planning jou ook duidelijkheid. Jij weet namelijk precies wanneer je tijd hebt voor werk, huishouden of ontspanning. Doordat je wéét dat ‘jouw tijd’ nog komt, is het ook gemakkelijker om met volle aandacht iets met je kind te doen. Zonder dat stemmetje dat de hele tijd zegt ‘je moet nog zo veel doen..!’.

Het is handig de planning visueel te maken. Met picto’s dus. Oók als je kind al kan lezen, want picto’s zijn duidelijk en overzichtelijk.

Wil jij starten met picto’s? Dat kan bijvoorbeeld met een startpakket of met losse picto’s.


Tip 3: plan wanneer jouw kinderen
 samen zijn en wanneer juist níet

Heb jij meer dan 1 kind? Dan zijn er ongetwijfeld van die dagen bij, waarop ze elkaar voortdurend in de weg zitten. Zeker als de verveling toeslaat en ze de structuur van school missen..

hoe houd je het gezellig in huis

Vaak is de enige oplossing om ze uit elkaar te houden. De één in de woonkamer, de ander op zijn slaapkamer bijvoorbeeld.

Door van te voren al te plannen wie wat WAAR doet, hoef je je kinderen niet als straf naar hun kamer te sturen. Dat helpt enorm om de sfeer goed te houden!

Tip 4: help bij het opstarten van spel

Sommige kinderen kunnen úren achter elkaar alleen spelen, maar voor veel kinderen is dit echt lastig. Als jij onrealistische verwachtingen hebt hierin, zal je telkens gestoord worden tijdens werk of andere klussen, omdat jouw kind zich verveelt en niet tot spelen komt.

Help dus bij de opstart. Je kunt samen bespreken:

  • – Waar ga jij spelen
  • – Met wat ga jij spelen
  • – Wat ga je daar mee doen
  • – Wat kan je nog meer doen
hoe houd je het gezellig in huis 2

Tip 5: doe elke dag minimaal 1x iets leuks samen.

Om de sleur van de lock down te doorbreken, is het belangrijk dat je moeite doet om van elke dag iets leuks te maken. Doe daarom elke dag minimaal 1x iets leuks samen met je kind. Het hoeft niet groot te zijn, het gaat vooral om het samen-zijn en de gezelligheid. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer en daardoor hebben jullie beide de rest van de dag wat meer geduld.

Tip 6: plan elke dag een moment van ontspanning in voor jezelf.

Het is hard werken, deze periode. Neem elke dag heel bewust een momentje voor jezelf. Waarschijnlijk schiet dit er bij in als je dit moment niet bewust plant; dus doe dat. Betrek je partner en kinderen hier ook in; ze moeten weten wanneer ze jou even met rust moeten laten. Zodat jij even een kop thee kunt drinken en naar buiten kunt staren. Of een luisterboek kunt luisteren. Of lekker lang kunt douchen. Dit is belangrijk om het vol te houden. Dus regel dat momentje voor jezelf!

En; zat er een tip bij waar je iets aan hebt? Hopelijk heb ik je met deze blog wat nieuwe moed gegeven om er voor te gaan.  Zet hem op! 

Wellicht vind je dit ook interessant:

Hoe gebruik ik picto’s?

Door het gebruik van picto’s, creëer je een duidelijke loop van de dag voor jouw kind, waardoor deze zich een stuk...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 463 reviews.
Loading...
×