Clicky

Help.. Lockdown

O jee, de scholen gaan weer dicht.. Zie jij er tegenop? Hieronder 6 tips om de dagen door te komen!

1. Stel je verwachtingen bij

Je bent geen superman of -woman, ook aan jouw mogelijkheden zitten grenzen. Je kunt nou éénmaal niet een ouder, leerkracht, hulpverlener, werknemer, echtgenoot en kok tegelijk zijn. Plan ook tijd voor jezelf in. Wat extra schermtijd voor de kinderen mag best, zodat jij op dat moment even tijd hebt om een boek te lezen.

2. Maak een planning

Zodra duidelijk is hoe het thuisonderwijs zal gaan, maak je een planning. Ga er even rustig voor zitten, werk het uit op de computer en schaaf bij als dat nodig is. Houd rekening met de zelfstandigheid van jouw kind; waarbij is jouw directe begeleiding (1 op 1) nodig en wat kan hij zelf? Probeer daarin ook jouw aandacht te verdelen over alle kinderen in het gezin. Ze hoeven niet altijd tegelijk hetzelfde te doen, soms is het juist handiger om het zo in te plannen dat de één schoolwerk doet aan de eettafel, terwijl de ander op zijn kamer aan het spelen is.

Een voorbeeld van een dagplanning is te vinden op de website van EasyAuti, zie link in bio.

3. Wissel schoolwerk af met ontspanning

Hoe lang kan jouw kind achter elkaar aan iets werken met jouw hulp? En zonder jouw hulp? Dit kan per kind verschillen, houd hier rekening mee. Werk met blokjes; schoolwerk, educatieve spelletjes, alléén spelen, samen spelen. Zoek hierin een mooie balans, op school wordt hard werken ook regelmatig afgewisseld met een kringgesprek en buitenspelen bijvoorbeeld.

4. Maak slim gebruik van de schermpjes in huis
Educatieve spelletjes kunnen de aandacht op ‘schoolwerk’ iets langer vasthouden, zeker op een tablet of computer. Zet de schermen die er zijn slim in; als de jongste even op de tablet zit kan ik de oudste helpen bij zijn planning bijvoorbeeld. Vraag school om tips, misschien heeft je kind bijvoorbeeld via school een account op Squla? Anders zijn websites als http://kinderspelletjes.spelletjes-voor-kinderen.nl/ en www.spelletjesplein.nl een goede start.

5. Beweeg!

Voorkom te lang stilzitten en bankhangen, plan elke dag zeker 1 of 2 beweegmomenten in. Op internet zijn vele spelletjes te vinden die je in en om het huis kunt doen. In maart en april konden we sporten met Lavezzi Rutjes via Zappsport@home, de filmpjes zijn via Youtube terug te kijken. Begin bijvoorbeeld bij Dag 1: https://www.youtube.com/watch?v=a05py5l0Iws

6. Stel je verwachtingen bij

Huh? Ja, nog een keer. Want al is je planning nog zo doordacht, je kunt niet alles voorzien. Onthoud; je doet wat je kan. Je kind ook. Is hij boos, tegendraads, vraagt hij continu aandacht? Pick your battles, morgen weer een nieuwe dag. Lukt het niet om aan de verwachtingen van school te voldoen? Communiceer dit vóórdat de spanning te hoog oploopt en overleg over de mogelijkheden.

Zet hem op!

Wellicht vind je dit ook interessant:

Hoe gebruik ik picto’s?

Door het gebruik van picto’s, creëer je een duidelijke loop van de dag voor jouw kind, waardoor deze zich een stuk...

Gerelateerde producten:

De waardering van www.easyauti.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 463 reviews.
Loading...
×