Spanning door sinterklaas? Zo help je jouw kind

door | okt 26, 2021 | Blog | 0 Reacties

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint! Voor veel kinderen een leuke tijd. Maar bij sommige kinderen zorgt deze periode voor veel extra spanning. Cadeautjes, Sint en Piet die je niet kunt herkennen en vooral ook al dat wachten..
Die extra spanning kan zorgen voor slecht slapen, slechter kunnen concentreren of bijvoorbeeld plotseling weer in de broek plassen.

Werd het jouw kind vorig jaar af en toe te veel?  In deze blog lees je hoe je jouw kind dit jaar beter kunt helpen!

Tip 1: Herken het probleem

Is je kind druk, boos of verdrietig en kan je de oorzaak maar niet achterhalen? Wees je er bewust van dat de sinterklaasperiode veel van jouw kind vraagt. Dat kan leiden tot een stapje terug in de ontwikkeling. Plotseling weer natte broeken, slecht eten of ineens niet meer zelf kunnen aankleden; spanning kan de oorzaak zijn.

Help je kind door de begeleiding te bieden die past bij de fase van ontwikkeling waar hij op dat moment in zit. Kon hij eerst zelf zijn broek aantrekken en nu ineens niet meer? Word dan niet boos, maar help hem een beetje extra dan je voorheen deed. Hij kan het namelijk wel, die broek, maar nu even niet. Dat is geen onwil maar onmacht.

Tip 2: Laat je verwachtingen los

Wellicht heb jij mooie herinneringen aan een knus Sinterklaasfeest toen jij zelf klein was. Ik herinner me bijvoorbeeld dat we samen liedjes zongen. Onze schoenen bij de open haard, tekening erin en ik begeleide op de piano. Toen ik dit bij mijn eigen kinderen probeerde, ramde de één zo hard mogelijk op de trommel en de ander zat schreeuwend en met de handen voor de oren onder de tafel. Dat werkte dus niet.
Je kunt blijven vasthouden aan het ideale beeld wat jij hebt voor het vieren van Sinterklaas, maar als dat beeld niet past bij jouw gezin, heeft het geen zin dat langer te proberen. Laat het los en probeer te ontdekken wat wél bij jouw gezin past. Maak samen nieuwe herinneringen 🙂

Tip 3: Maak een duidelijke planning op een planbord

Wachten is voor veel kinderen lastig. Maar als de spanning te veel oploopt, wordt wachten bijna onmogelijk.. Je kind wil dat alles NU gebeurt!

Met picto’s kan je visueel maken wanneer er wat gaat gebeuren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de set Sinterklaas, waarmee je onder andere kan laten zien wanneer de intocht is, wanneer de schoen gezet mag worden en wanneer Sint op school komt.

Bedenk goed hoe lang van te voren je de planning laat zien; als jouw kind moeite heeft met wachten, help je hem niet door al heel vroeg te laten zien wanneer pakjesavond is. Maximaal een week van tevoren is meer dan genoeg.

 

Tip 4: Zorg voor extra structuur en houvast

Je kunt de spanning rondom Sinterklaas niet helemaal wegnemen. Door extra rust te creëren in de dagelijkse dingen, ontstaat er wel meer ruimte en flexibiliteit zodat jouw kind beter kan omgaan met de extra spanning die bij deze periode hoort.

Maak daarom gebruik van een duidelijke dag- en weekplanning voor je kind. Ook als hij hier niet regelmatig om vraagt zorgt het toch voor net een beetje extra duidelijkheid en voorspelbaarheid, Meer basisrust, dus. Die basisrust vergroot de draagkracht van je kind; hij kan de spanning rondom Sinterklaas beter aan!

Tip 5: Cut the crap

Dit is misschien de minst leuke tip, maar voor sommige kinderen wel enorm helpend..

Het Sinterklaasfeest zit vol geheimzinnigheden, verrassingen en ‘voor-de-gek-houderij’; volwassenen noemen dat ‘de magie’. Maar voor sommige kinderen is dat nou juist het probleem..
Bedenk goed, of jouw kind deze onvoorspelbaarheid en ‘magie’ aankan. Je hebt daarin een keuze! Als het jullie helpt om een fijne tijd te hebben eind november/begin december, dan hoef je niet mee te doen aan al die ‘voor-de-gek-houderij’. Trek je eigen plan en creëer de voorspelbaarheid die jouw kind nodig heeft.

Hieronder een paar voorbeelden waarmee je, tegen alle gebruiken in, jouw kind kunt helpen door de magie te verminderen.

  • Vertel ‘het geheim’, ook al is je kind nog jong. Leg uit dat andere kinderen het geheim nog niet kennen, maar dat het voor jouw kind fijn is om te weten hoe het werkelijk zit.
  • Ga niet mee in alle hypes. Kijk géén Sinterklaasjournaal, luister geen Sinterklaasmuziek en zet geen schoen in de supermarkt als dit te veel spanning geeft. 
  • Negeer de intocht en begin pas later met het zetten van de schoen. Plan pakjesavond een week eerder. (“Tja, hij kan ook niet overal tegelijk cadeautjes brengen hè?”)
    Op deze manier kan je de periode van spanning thuis flink inkorten.
  • Vertel je kind welke cadeautjes hij krijgt. Ga ze eventueel zelfs samen kopen en pak ze samen in. Deze vind jij misschien niet zo leuk, maar kan voor jouw kind enorm helpend zijn!

Heb jij al een plan?

Hierboven 5 tips om de periode van Sinterklaas wat draaglijker te maken voor je kind. Zie jij op tegen de periode rondom Sinterklaas? Maak een ‘strijdplan’. Laat het niet over je heen komen, maar bedenk wat voor jullie werkt. Neem de leiding; jij kent jouw kind het beste.

Vind je het lastig? Ik denk graag met je mee! Stuur me een mail op info@easyauti.nl of een DM op Instagram: @easy_auti

0
Winkelmandje
Loading...
×